Det var stort mediaintresse när fildelningsdomen blev offentlig. Åklagare Daniel Edsbagge. Foto: Victoria Ramalho

Musikdelare dömd i Borås

Den 44-årige Boråsaren som åtalats för upphovsrättsbrott genom fildelning dömdes idag till 80 dagsböter av Borås Tingsrätt.
Mannen åtalades för att ha gjort fyra musikinspelningar tillgängliga via internet.
- Domen gör att det i framtiden blir svårt att fälla privatpersoner för fildelning av musik, säger kammaråklagare Daniel Edsbagge.

44-åringen polisanmäldes av skivbranschens intresseorganisation, IFPI. Han är den förste som åtalats för fildelning av musik i Sverige.
I och med att straffet enbart sträckte sig till dagsböter så begränsar det polisens möjligheter till att kontrollera privatpersoners datorer.
Åklagaren Daniel Edsbagge säger till Radio Sjuhärad att den här domen gör att det blir svårt för polis och åklagare att kunna få fast personer för fildelning i framtiden.

Flera inom musikbranschen är inte heller nöjda med straffet, istället vill de ha en hårdare straff. Till exempel Peter Swartling:

Och Bert karlsson, fd skivbolagsdirektör, tycker det är bra att fildelaren från Borås fälldes:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".