Monika Johansson, biskop Erik Aurelius och Alf Kihlén på företaget Liturgisk Utrustning i Hökerum. Foto: Jan-Åke Thorell

Många tomma kyrkor framtida problem för kyrkan

Svenska kyrkan måste på sikt koncentera sin verksamhet till färre kyrkor på landbygden. Det säger biskop Erik Aurelius i Skara Stift som just nu är på biskopsvisitation i Redvägs kontrakt i Ulricehamn. Biskopsvisitationen främsta uppgift är att ge stöd och inspiration, men innebär också tillsyn och granskning - och är en historisk tradition:

Visitationen innebär inte bara att biskopen träffar kyrkans folk. Vid besöket i Hökerum besökte han t ex även Kihléns syfabrik som tillverkar liturgiska kläder.

Uppdraget i Redvägs kontrakt just nu är att biskopen vill ha svar på frågan: hur står det till egentligen? Och det svar han fått hittills är att det står ganska bra till med medarbetarna - däremot finns det ett stort problem speciellt på landbygden:

Ett av de större problemen som biskopen kommer i kontakt med är de många kyrkorna som i dag inte används fullt ut.

- Vi har för många och för stora kyrkor som ligger där folk inte bor, säger biskop Aurelius.

Något måste göras för att på sikt går det inte att plöja ner pengar på underhåll av kyrkor som inte används.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".