Matfrågan vecka 44

Vem är författaren?

Karin och Ingrid hade inte träffat varandra tidigare, men de hittade direkt samtalsämnen och Gilbert blev glad och han visste att Ingrid hade tålamod och taktkänsla inför en männi­ska som Karin. Hon hade själv gått igenom många svårigheter och hon var en sällsynt god lyssnare.

Gilbert hade inte sagt något om den andra gästen till Ingrid. När det knackade på dörren gick han och öppnade och kvin­norna hörde rösterna in i rummet där de satt. Han hade tänt brasa och ställt fram en flaska sherry på bordet.

Han tänkte bjuda på plommonspäckat revbensspjäll med brun gräddsås, kokt potatis och äppelmos och han hade tilla­gat och berett allt utan hjälp av Ingrid. Till detta skulle de dricka fläder, rött eller vitt vin och vatten. Han vek själv ser­vetterna och gjorde marängsviss som efterrätt. Punsch, likör, whisky eller konjak kunde de välja mellan till kaffet.

Pontus behöll skorna på. Han hade klätt sig i gråblå byxor och mörk kavaj till vit skjorta med slips. I nästan en kvart hade han petat med spetsen av en sax under naglarna, ty där samlades alltid olja och smuts under en arbetsdag i smedjan och verkstaden.

Gilbert hade gjort till vana att beskriva människornas ut­seenden i sina häften och jag tyckte att det var en ganska god ingång, trots att jag visste att det yttre och inre hos en person kunde vara lika långt från varandra som vår syd- och nord­pol.

Pontus var något över medellängd och snarare smärt än kraftig. Hårfästet hade krupit en bit upp vid pannan men det missprydde honom inte.

Ingrid reste sig först och tog i hand. Karin dröjde en halv minut och sökte värden med blicken innan hon gjorde lika­dant och presenterade sig. Det finns ögonblick i en människas liv som långt senare kommer åter och åter och ständigt öppnar sig på nytt utan att tömmas och blekna. Denna stund var av det slaget, men det anade ingen av dem då.

Rätt svar på förra veckans fråga:
Stina Lundberg Dabrowski      

Vinnare:
Birgitta Skansen, Västra Frölunda
Lilly Tornéus-Ylipää, Pajala
Torbjörn Arnold, Jokkmokk
Allan Hidström, Örebro

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 8 november.          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".