Karins aioli

I Meny vecka 44 2006

Tillhör man vitlökens vänkrets så ska det vara mycket av den varan i en riktig aioli. ”Blanda olivoljan med en annan, mer neutral, olja. Annars blir olivsmaken för påträngande”, säger Karin och tittar i skålen med slät aioli. Hon ler belåtet och berättar: ”Förr sa man att om såsen skär sig är det ett tecken på att partnern har varit otrogen! Fast kunde man få ihop såsen igen så var det bara nära ….” Vem vågar göra aioli efter det? 

15 vitlöksklyftor
2 stora äggulor
1 tsk dijonsenap
ca 5 dl olja, lika delar
solros- och olivolja
1 citron, saften
salt + nymalen svartpeppar 

Tag fram alla ingredienserna, så att de är rumsvarma. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem eller mosa dem med ett brett knivblad och lite salt. Lägg dem i en skål. Rör ner äggulor och senap och rör om. Häll sedan ner oljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden. När det börjar bli en tjock sås kan du hälla i lite fortare. Vispa till sist ner citronsaften och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ skålen kallt. Skulle trots allt såsen skära sig kan man rädda den genom att vispa ner några matskedar kallt vatten. Ät den sedan på en gång (om inte annat så för att slippa vidare misstankar … ). I Grekland gör man en variant som kallas skordalia. Rör helt enkelt ner ett par pressade nykokta potatisar och fortsätt som ovan, möjligen behöver du lite mer olja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".