Matfrågan vecka 45

Vem är författaren?

Hos oss i Sverige är det egentligen bara två kategorier av människor som får vara riktigt verbala: auktionsförrättare och folket på radiosporten. Alla andra som är verbala stämplas som ”flängda i truten”, och det är starkt negativt, misstänkt. En svensk politiker som är briljant i repliken blir aldrig folkkär, hos oss ska man helst dra i långbänk så eftertänksamt som möjligt. Det enda som då hörs är sörplet från politikerns pipa.

Därför blir vi svenskar, för att inte säga finnar, lätt sittande stumma vid det internationella middagsbordet. Det är synd, för en stum nordbo kan lätt betraktas som en dum nordbo. Varför tiger de annars?

Svenskar kommer i allmänhet alltid exakt vid det klockslag då vi är bjudna, oftast trycker vi ute i farstun minuterna innan. På kontinenten betyder det att vi är de första gästerna. Förutom andra germaner är det ingen annan som kommer i tid. Vi sitter sedan tungt kvar, längre. Svenskar och nordbor i allmänhet har en tendens arr aldrig gå.  

Rätt svar på förra veckans fråga: Björn Ranelid

Vinnare:
Wivi-An A Lejdal, Skellefteå
Erik Kårehagen, Nyköping
Eva Rosenberg, Huddinge
Barbro Lindblad, Karlskrona 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 15 november          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".