Matfrågan vecka 46

Vem är författaren?

Uppe i lägenheten hängde han av sig ytterkläderna och kavajen och tände ljuset. Sen fällde han ner persien­nerna för fönstren, gick ut i köket, mätte upp tre decili­ter vatten i en kastrull och vispade ner vällingpulvret. När drycken blivit varm slog han över den i en tekopp och gick tillbaka in i rummet, ställde koppen på natttygsbordet, satte sig på sängen och snörde upp skorna. Klockan visade en kvart över två, och det var alldeles tyst i huset. Han var fortfarande medveten om saknaden.

Han hämtade spiralblocket ur kavajen, tände läslampan över sängen och släckte takbelysningen. Medan han smuttade på vällingen läste han långsamt och systema­tiskt igenom sina anteckningar. Vällingen var tjock och klistrig och hade en fadd, unken smak.

När han läst färdigt lyfte han blicken och betraktade ett av de inramade fotografierna från polisskolan. Han syntes själv på bilden, näst längst åt höger i bakre ledet. Han stod med armarna i kors över bröstet och log ett oskarpt leende. Tydligen hade han sagt något till sido­kamraten i samma ögonblick som fotografen knäppte.

Efter en stund reste han sig och gick ut i hallen. Öpp­nade garderobsdörren och tog en av flaskorna, som låg uppradade längs väggen bakom uniformsmössorna på hatthyllan. Sen hämtade han ett dricksglas från köket, slog det nästan fullt med sprit och ställde det vid sidan om vällingkoppen.

Han vek upp listan med de nio namnen och la den framför sig på bordet. Satt alldeles stilla och tittade på den.

Det elektriska vägguret i köket markerade tiden med tre korta ringningar.

Kommissarie Jensen slog upp en ny sida i spiralblocket och skrev: Nummer 6, 38 år, frånskild, public-relationman, övergått till annan verksamhet.

När han antecknade adressen skakade han nästa omärkligt på huvudet.

Sen justerade han väckarklockan, släckte ljuset och klädde av sig. Drog på pyjamasen och satte sig i sängen med filten över benen. Vällingen tycktes svälla i mage och det kändes som om något pressade underifrån mot hjärtat.

Han tog dricksglaset och tömde det i två drag. Den sextiotreprocentiga spriten brände till på tungan och sjönk som en eldpelare genom strupen.

Han låg på rygg i mörkret med vidöppna ögon och väntade på vilan.

Rätt svar på förra veckans fråga: Herman Lindqvist  


Vinnare:
Kerstin Schmelzer, Grosshansdorf, Tyskland
Torkel Lundbäck, Lindås, Emmaboda
Gunilla Karlsson, Västerhaninge
Margareta Shalgi, Israel 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 22 november          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".