Ädelosttarte

I Meny vecka 48 2006

Mördeg:
125 g smör
ca 2 3/4 dl vetemjöl
1 litet ägg
1 msk kall mjölk 

Hacka ihop ingredienserna till en grynig massa. Knåda sedan snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila på svalt ställe ca 1 timma. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen i pajformen, nagga i botten och täck den med folie, fyll i torra bönor eller ärtor och grädda i ca 20 minuter. Tag bort folie och bönorna. 

Fyllning:
100 g  ädelost (rumsvarm)
4 äggulor
4 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
salt och nymalen vitpeppar 

Pressa osten genom en sil eller mosa den väl. Rör ut den med äggulorna och grädde  till en slät kräm, salta och peppra. Sänk ugnsvärmen till 175°. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i ca 45 minuter eller tills den har stelnad. Täck ev. av med aluminiumfolie mot slutet av gräddningstiden. Tag ut pajen och låt den vila i minst 10 minuter innan man kan skära upp den.
Pajen är godast varm eller ljummen gärna med ugnsbakade färska fikon och ett glas rykande het  vinglögg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista