Möra valnötsrutor

I Meny vecka 48 2006

100 g valnötskärnor
1 vaniljstång
250 g smör (rumsvarmt)
150 g rårörsocker
rivet skal från ½ apelsin eller 2 msk hackad syltat apelsinskal
300 g fullkornsvetemjöl
1 krm malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 äggula

Dagen innan man ska baka dem:
Mal valnötter ganska fint, dela och skrapa ur vaniljstången och blanda med smör, socker, apelsinskal, mjölet och dem malda kryddorna. Tillsätt äggulan och knåda snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen till en kvadrat och slå sedan in i plastfolie. Ställ kallt över natten.

Dagen därpå:
Ta fram degen och kavla ut på mjölat underlag till en ca 30 x 30 cm stor kvadrat. Placera på en bakplåt klädd med bakpapper. Grädda i 200° i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna i ca 8-10 minuter. Skär sedan längder, ca 5-6 cm breda innan kakan har kallnad. Låt dem sedan kallna helt och förvara  mellan smörpapper i plåtburkar.  

Dekorera ev. med chokladglasyr och en rostad valnöt eller strö bara över lite florsocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".