Jul hos Carl och Karin Larsson

KARINS STORA PEPPARKAKOR ( 60-70 st )

1 KG LJUS SIRAP
17 DL VETEMJÖL
1 MSK KALIUMKARBONAT ( POTTASKA )
1 MSK HJORTHORNSSALT
½ DL KOKANDE VATTEN

Koka upp sirapen och låt den svalna.
Rör ut pottaskan och hjorthornssaltet i ungefär ½ dl kokande vatten.
Rör till allt har blivit riktigt löst.
Rör sen ned blandningen i sirapen.

Tag undan lite av mjölet till utbakningen och rör ner resterande mjöl, lite i taget, till en inte allt för hård deg.
Kavla ut degen, eventuellt med mera mjöl, till högst 2 mm tjocklek och ta ut kakorna med mått. Lägg sen kakorna på smort bakplåtspapper och grädda i ugn, 6-7 minuter i 225 grader C.

Servera pepparkakorna med smör och en stark ost, till exempel cheddar. 

KARINS FRANSKA SOPPA
4 SMÅ PURJOLÖKAR
4 POTATISAR
4 TOMATER

Skala och tärna potatisen och skiva purjolöken.
Lägg detta i 1 liter köttbuljong och klyfta ner tomaterna med skalet på.

Koka tills potatisarna blir mjuka och krydda med vitpeppar efter egen smak.

 

Julfirande på Lilla Hyttnäs

Här bruka vi fira julaftonen. Det är sannerligen en äkta julstämning här, med de båda gamla och alla barnen, de rara tjänarinnorna och den hederlige Johan. Och här sitter jag som en patriark och delar ut julklapparna från alla till alla. I spiseln spraka och knastra hela vedträn och mitt i salen ståtar den vackraste av de granar vi på morgonen tagit från skogen.

Du härliga midvintersfest här i Norden!

Det är Carl Larssons egna ord om julfirandet ur boken Ett hem. Vi har under många år varit inbjudna att ta del av familjen Larssons julfirande genom Carl Larssons målningar, såsom akvarellen ”Julafton” och oljemålningen ”Nu är det jul igen”. Den stora oljemålningen – 180 x 456 cm – som påbörjades julafton 1906 och målades klar under vintermånaderna 1907 visar hur familjen och gårdsfolket firade julafton. Nu finns den i Helsingborg och i stadens museum. Till varje jul plockar man fram den stora tavlan och visar den.

Författaren Carl Larsson har berättat hur julfirandet gick till hos familjen i boken Spadarvet. Spadarvet var familjens jordbruksfastighet och ligger bara några 100-tal meter från Lilla Hyttnäs, familjens huvudbostad. Julen firades på Lilla Hyttnäs och i Ateljén samlades alla på julaftonen. Där var det uppdukat till dopp i grytan, till familjens julbord som var vid lunchtid. På bordet fanns alla julens läckerheter som minsann inte var några utan allt det som kom från bondens bord – från jordbruksfastigheten.

Innan julaftonen hade det varit mycket som skulle göras. Det började med stortvätt i brygghuset tre veckor innan. Så kom slakten och allt arbete med detta. Bryggningen av julölet sköttes av Moster Fina som var Martinas mor. Den ceremonin började av anledning som bara moster visste klockan 2 på natten i tvättstugan. Man bakade siktkakor och råglimpor och annat matbröd, småkakor och naturligtvis pepparkakor.

På julafton vid familjens julmåltid var också allt gårdsfolk med. Julbordet hade dukats upp i Ateljén och alla hade satt på sig sina fina kläder.

Här ovan ser vi på oljemålningen ”Nu är det jul igen” Anna Arnbom, som står med en trästånka i hand. Innehållet är det goda hembryggda ölet. Anna var dotter till Snickare Arnbom – en mycket betydelsefull person och vän till Carl och Karin. Snickare Arnbom, som förutom har varit med vid alla ut- och ombyggnader på huset, även har gjort stolar, bord, sängar efter beställning av konstnärsparet. Diskussionerna mellan snickaren och konstnärsparet har nog varit livliga och i Carl Larssons memoarer ”Jag” kan vi läsa följande:

Vid ett glas nere hos mig överväger han noga huru en sak skall behandlas, men sedan det är klart, fullbordas det beställda oförtrutet.

Anna är klädd i en alldeles ny Sundborns-dräkt. Den dräkt som Karin tillsammans med andra kvinnor i Sundborn har skapat. Ända fram till i början på 1900-talet hade Sundborn ingen egen dräkt utan hade samma som Svärdsjö. Sundbornsdräkten skapades med mycken inspiration från just Svärdsjö.

Fler Sundborns-kullor ser vi också. Det är Hilma och Martina som hjälpte till i Köket hos Karin. Den lilla kullan är Brita, Carl och Karin näst yngsta flicka, som spelar på flygeln.

De vackra Boda-dräkterna har familjen Kvarnberg på sig. Det är Mor Kersti, som har satt sig vid hörnet av spisen, Erik, som efterträdde Johan Johansson som rättare på jordbruksfastigheten Spadarvet, och dottern Brita.

Augusta som var hushållerska åt Carl Larssons far står vid fönstret till höger och bredvid henne lille Bäckström. Gömd bakom granen sitter förmodligen Johan Johansson och fiolen har han med sig. Och den som står och ser ut genom fönstret – det är Carl Larsson själv!

Karin har en vacker klänning på sig – som hon säkert har sytt själv – Karin som fann textilens alla möjligheter att skapa något i och med.

Farfar, Carl Larssons far, sitter som sig bör i stora stolen väl försedd med mat från julbordet.

Och alla barnen. Suzanne och Pontus står och förser sig med mat från julbordet. Kersti i sin riktigt julröda klänning bjuder på bröd ur korgen,

Esbjörn står, med en smörgås i hand och iklädd röd luva, beundrande och ser på julgranens alla tända ljus och med dess gotter, kanske funderande över julklappar. I mitten av tavlan Lisbeth, som står och ser ner på det lilla nyfödda Jesusbarnet i knät på Maria – en symbol som nästan omärkligt har smugits in.

Vad var julbordet innehåll kanske vi funderar över. Läser vi i boken Spadarvet får vi svar. Där har Carl Larsson längtansfullt skrivit följande:

Tänk på syltan, press-syltan, den rökta fårbogen, köttbullarna och skinkan, den heliga julskinkan! Och revbensspjället och risgrynskorv och fläskkorv och hackkorv och grisfötterna, gubbar! Och bakverk, limpor och vörtbröd.

För att sedan tillägga:

Goda samveten och goda magar höves på julaftonen för att, pro primo, allt skall kunna smaka och, pro sekundo, för att magen skall kunna hålla.

Efter all julmat – kaffe förstås med kringlor, klenäter och saffransbullar.

Efteråt sjöngs det julsånger och oftast var det någon av flickorna som spelade till på piano. Vem vet om inte Johan sedan stämde fiolen – för sedan blev det långdans genom hela huset, in i varje vrå, upp och ner för alla trappor naturligtvis ledd av Carl Larsson själv.

På kvällen gröten och lutfisken – men innan dess julklapparna!

Tidigt nästa morgon väcktes alla barnen. Det gällde att kvickt hoppa i kläderna och i köket få smaka av glöggen och kaffet innan det var dags att traska till julottan iklädda alla nya julklappskläder. Välkomnande inifrån kyrkan hördes tonerna Var hälsad sköna morgonstund som av profeters helga mund är oss bebådad vorden!

En familjs julfirande i början av föregående sekel i en miljö som så många väl känner igen.

Marianne Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".