Matfrågan vecka 50

Vem är författaren?

I köket hade Anita dukat fram tallrikar och glas. I glasen fanns vik­ta servetter med tomtar på, och under glasen små virkade dukar. Någ­ra lättölsflaskor stod på bordet och runt halsarna hade de små kransar med något som skulle föreställa lingonris. Med stora grytvantar före­ställande humrar eller kräftor på sig plockade Anita fram en rykande gratängform ur ugnen.

- Skinklåda, sa Anita kort och ställde gratängformen på ett under­lägg som föreställde en surmulen julgris med röd rosett, och under grisen stod det ”God Jul - för er ja!”. Anita såg min blick på den och sa genast, som om hon urskuldade sig:

-Ja, jag tycker också att den är lite grym. Min son köpte den till mig, han vet vilken djurvän jag är och ska alltid driva med mig om det.

- Ungar, sa hon sedan med en skojarg min.]

Skinklådan badade i smör, precis som jag befarade vid första an­blicken. Den portion som Anita hade givit mig var en stor het dall­rande hög där stelnade äggsmulor flöt omkring i smörsåsen och skinkbitarna stack upp här och där. Jag bredde mig en knäckebrödsmörgås för att liksom strama till det, men det hjälpte föga. Att lämna föreföll omöjligt. Anita åt med god aptit. Hon till och med skyfflade upp lite extra smör på varje gaffel. Hennes sätt att äta var snabbt och ener­giskt. Hennes kortärmade tröja framhävde hennes dallrande armar som liksom gungade i takt med käkarna.

- Jag kanske saltade lite för lite, sa hon och jag rodnade över att jag inte hade givit henne en komplimang för maten.

- Å, det var precis lagom, sa jag. Verkligen urgott. Jag ansträngde mig att tänka på annat och lät skinklådan liksom halka ner i magen. När jag äntligen bara hade en spegel av smält smör kvar på tallriken var jag euforiskt lättad och mitt ”nej tack” när Anita var i färd med att lassa på mer lät som ett högt skall.

Anita plockade undan maten och tog fram en kaffetermos, två

Koppar med fat från en servis som jag kände igen, den med små blå blommor på vit botten.

Rätt svar på förra veckans fråga: Torsten Ehrenmark

Vinnare:
Marianne Carlén, Borås
Göran Johansson, Bredaryd
Birgitta Lundgren, Kristinehamn,
Anita Lidbaum, Kramfors
Bengt Johansson, Norrköping
Solveig Rudström, Fryksdalen

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 20 december.          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".