Bruschetta med fikon och ädelost

I Meny vecka 52 2006

12 skivor grov baguette
raps- eller olivolja
6 färska fikon
 
Balsamvinägersirap:
1 msk smör
1dl balsamvinäger
1 dryg msk socker
½ dl svartvinbärssaft (gärna osötad)
1 bit hel kanel
 
Fyllning:
200 g ädelost (rumstempererad)
½ -1 dl mascarponeost
3 msk rostade valnötter eller pumpakärnor

Smält smöret och rör ner sockret, låt det fräsa en liten stund tills sockret smält. Häll ner balsamvinäger och svartvinbärssaft. Låt det koka ihop tills det börjar bli lätt simmigt, dvs. sirapskonsistens. Tvätta fikonen och dela dem i halvor eller klyftor om de är stora. Lägg ner fikonen och låt de puttra i sirapen i ca 5 minuter. Låt de sedan kallna i sirapen. Blanda ihop ädelosten med mascarponeosten, smaka av med nymalen svartpeppar. Skär baguetten i riktigt tunna skivor (det går bra om baguetten är lätt frysen). Pensla skivorna med lite olja, lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Sätt in i 220°  ca 2-3 minuter, eller tills brödet fått färg och är helt torr. Lägg en klick av oströran på en skiva baguette, strö över rostade valnötter eller pumpakärnor och sist en fikonhalva. Skeda gärna över lite av sirapen som är kvar i fikonpannan.