La Brandade

I Meny 2007

6-8 portioner

500 g torsk
2 msk havssalt
2 dl olivolja
2 dl kokt mjölk
6-8 vitlöksklyftor
3 kokta potatisar (mjölig sort)
salt, nymalen vitpeppar

Att rimma torsken:
Skär torsken i bitar och gnid in med 2 msk havssalt och låt stå i kylen över natten.

Brandade:
Spola av torsken under rinnande vatten och lägg ner till den heta mjölken. Koka upp, dra av och låt torsken stå i ca 10-15 minuter på en träbräda. Lyft sedan upp torsken och koka ihop mjölken till hälften återstår. Värm 1/3 del av olivoljan i en rymlig gryta och smula ner torsken. Rör så länge, tills det börjar bli mosigt. Tillsätt undan för undan resten av olivoljan och den reducerade mjölken. Pressa potatisen och vitlöken och rör ner till fisken. Rör tills det blir en vit och luftig
Brandade. Smaka av med nymalen vitpeppat och ev. lite mera salt. Servera brandaden varm eller bara ljummen med rostad baguette och stekt aubergine. Extra gott blir det om man serverar en tomat- och paprikaröra till. Skär då 2 röda paprikor och 1 bifftomat samt 1 gul lök i mindre bitar och fräs detta med ev. lite vitlök och ½ tsk franska örter i olivolja. Låt puttra i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar samt lite socker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".