Deutscher sauerbraten

I Meny vecka 2 2007

1 kg oxstek

Marineringslag:

2½ dl rödvin
2½ dl rödvinsvinäger
2½ dl vatten
1 paket Soppgrönsaker (tärnad)
2 gula lökar (tärnad)
2 lagerblad
5 enbär
5 kryddpepparkorn
4 kryddnejlikor
1 msk senapsfrö

Till såsen:
1 dl köttbuljong
1 dl russin (blötlagda)
3-4 msk Svartvinbärsgelé
3-4 pepparkakor
ev. 1 dl grädde eller creme- fraiche

Krossa kryddorna lätt och blanda ihop med resen av ingredienserna till en marinad.
Lägg oxköttet i en bunke och häll över marinaden. Täck av med plastfolie och ställ kallt i ca 2-3 dygn.
Vänd gärna köttet 1 gång per dag.
Tag sedan upp köttet ur marinaden och torka av, spara marinaden.
Salta och peppra köttet ordentligt och bryn det väl runt om.
Lägg köttet i en gryta och häll över marinaden samt köttbuljongen. låt köttet småputtra i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Vänd steken någon gång under tillagningens tid.
Ta upp köttet och håll dt varmt.
Rör ner russin, svartvinbärsgelé samt pepparkakorna i såsen, koka upp igen och smaka av med ev. mera gelé eller salt. Ev. kan man röra ner 1 dl grädde eller creme- fraiche.
Vill man ha en riktig simmig sås, kan man reda av med lite Mauzenamjöl.
Sila av såsen och servera till den urskurna steken.
Strö gärna över lite hackad persilja

I Tyskland serverar man Kartoffelknödel och rödkål till samt gärna mera svartvinbärsgelé.
Men nykokt potatis och rotsaker eller Brysselkål smakar gott till.

Man kan utesluta Russin om man inte tycker om och man kan även använda lageröl istället rödvin, det brukar man göra i Trakterna runt Bayern (Südtyskland).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".