Bräserad oxtunga

I Meny vecka 3 2007

8-10 port

1 kokt rimmad oxtunga

Till bräsering:
1-2 msk smör el. margarin
4-5 små gula lökar
1 morot
några kvistar persilja
lite timjan
½ lagerblad
1½ dl vitt vin
2 msk tomatpuré

Tungan kan med fördel kokas dagen innan den ska bräseras. Befria den från skinnet och låt den kallna i spadet. Bryn den kalla kokta tungan i smör eller margarin. Tillsätt lök, morotsskivor och kryddor resp. kryddgrönt och låt detta bryna med en stund. Häll sedan på vin, tomatpuré och så mycket av kokspadet att det täcker ungefär halva tungan. Låt rätten koka under lock i varm ugn (250º) 1-1½ tim. Ös över tungan då och då med spadet eller vänd den i grytan. Servera med nykokt potatis eller potatismos, ev. också med några smörfrästa grönsaker samt det hopkokta spadet. Om man så önskar kan detta redas lätt med någon tsk arrowrot- eller potatismjöl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista