Matfrågan vecka 5

Vem är författaren?

Men när hon stod ensam i källaren med en dånande bakugnen, mjölsäcken och tråget med kall kokt potatis greps hon nästan av panik. Hon hade suttit och skalat potatis nästan hela förmiddan. Nu började hon stampa sönder den med en trästötel. Men det var inte samma sak när man hade så här mycket. Det fick inte bli klumpar, men hon kunde inte hålla på det i evighet heller. Hon kände försiktigt på det gråaktiga moset med fingrarna. Om en kärring får en potatisklump i en tugga då har jag sålt min sista limpa, tänkte hon. Jag känner dom.
Nu tog hon vattnet och den första skopan med rågmjö. Det var ganska grovt sammalet mjöl. Hon undrade om det rentav var för grovt och om degen skulle få svårt att jäsa opp. Den blev tung och kladdig. Hon måste arbeta i omgångar för att rå med, piskade degen med rodret i det långa tråget och kände en muskel i underarmen som började stelna.

Nu underhöll hon bara elden i bakugnen med så lite som möjligt för att spara ved. Den skulle bli genomvarm ändå, hon var säker på att hon hade börjat elda för tidigt. Då och då blängde hon på lyshålet och fienden, vedslukaren därinne.

Det tog henne två timmar att slå till degen. Hon la ett lakan över degen och tänkte gå opp i rummet och koka sig lite kaffe och se om barnen och flickan som såg efter dem sov. Men så blev hon rädd att det inte skulle gå att färska opp jästen när hon kom ner. Det var vanlig surdeg som hade torkat fast i ett tråg sen sist och nu blötte hon den med lite vatten, ängslig att hon kanske var för sent ute så att den inte skulle hinna ta sig. Men man oroar sig för en massa strunt, tänkte hon. Jästen färskar du opp på etterminatta om du ska ha bakat te moron, mindes hon och det måste ju vara riktigt.

Hon sov ett par timmar omkring midnatt och gick sen ner igen och såg efter att det hade jäst ordentligt. När hon gjorde ner degen var den lös och besvärlig och kladdade på underarmarna. Hon arbetade ner mer mjöl med rodret och tänkte förargat att det kletade som om hon aldrig hade bakat förr. Men hon var inte så ängslig längre, det var nästan högtidligt att lägga deg på bordet och arbeta den med oppslagsmjöl . Den kändes varm och full av kraft under händerna. Nu börjar det äntligen likna nånting, tänkte hon och täckte över tråg och skiva.
Hon gick opp och värmde lite på pannan medan degen jäste opp på skivan. Hon drack kaffet på bit och vilade fötterna på en pall. Det var alldeles tyst och mörkt omkring henne. Genom fönstret oppe på källarväggen såg hon ingenting. Hon fick en känsla av att hon var den enda människan som var vaken i världen.

Rätt svar på förra veckans fråga: Charles Dickens

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 7 februari.          
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.