Matfrågan vecka 6

Vem är författaren?

Denna Hippolytus skulle ha varit son till en smed i trakten. Han var nu närmare 60 år gammal – frigiven som ung man av sin kristne herre, skickad till prästskola och döpt någonstans söderöver i västra Gallien.

Han var mer slängd i ordknapp fromhet än i teologi -– och hans latin var släkt med Ciceros bara på långt håll.

Han var matglad – men fastade ganska strängt vid målen. Det visade sig dock, att han esomoftast spisade en hel del däremellan – liksom utan att själv lägga märke till det. Han gick och for, nämligen titt och tätt omkring på besök i bygden, som folkets herde, tröstare, hjälpare och förmanare i gårdar och verkstäder, på fält och i stenhuggerier, i hyddor, hos bönder … och alla de sorter. Då blev han som regel bjuden på det ena eller andra – en skvätt öl, en bit ost, en bit bröd, en slurk mjölk, ett hönsben, ett stycke torkat fårkött, och annat smått och gott, för övrigt inte alltid så smått. Han kunde inte säga nej – han kom sig nästan aldrig för med att säga nej. Men han begrep aldrig hur det kom sig, att han ändå måste dra på en så otympligt tjock och fet och oskicklig kropp, ett slaktdjurs skrov, ett gödkreaturs fläskberg men inte en prästs.

Nåväl – när han kom igång att språka om detta stora ämne, om det förbryllande och oanständiga fettberget som var hans egen kroppshydda, brukade han sluta med några tröstens ord inför sig själv, och till ursäkt inför den eller dem som lyssnade till honom:

- Så det har behagat Vår Herre att laga samman en stor och köttig lekamen åt mig att bevara den i ett stort och köttsligt skick.

Rätt svar på förra veckans fråga: Kerstin Ekman

Vinnare:
Iréne Åbrink Lindgren, Västerås
Oscar Lantz, Hägersten
Solvig Bjernberger, Bjärred
Birgit Peterson, Lund 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 14 februari.          
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".