Pikant falugryta

I Meny vecka 7 2007

Ca  4-6  port

3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
250 g vitkål
ev. 3 msk syltlökar
½ tsk kummin (stött)
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
2,5 dl köttbuljong
1-2 msk äppeljuicekoncentrat
500 g falukorv
2 st. starka ölkorvar (kan uteslutas)
2 dl creme fraiche
2 msk bostongurka
hackad persilja
salt, peppar
olja + lite smör att steka i


Gör först grundsåsen!
Skala och hacka lök och vitlök. Öppna tomatburken och sila ifrån vätskan, men spara den! Hacka tomaterna grovt.
Skär vitkålsbladen i ca 2x2 cm stora kvadrat eller strimlor.
Skär falukorven i 1,5x1,5 cm stora strimlor och ölkorven i smala skivor. Fräs lök- och vitlökhacket i smör och olja ca 3-4 minuter, men bryn inte. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa med i någon minut. Tillsätt sedan vitkål, de hackade tomaterna, kummin och syltlök. Fräs detta tillsammans i ca 3-4 minuter. Häll på köttbuljong, tomatspadet samt äppeljuice, lägg ner lagerbladet och småkoka det hela i ca 10-12 minuter.
Rör sedan ner créme fraiche och bostongurka, smaka av med salt och peppar. Under tiden såsen kokar, steker man falustrimlorna lite lätt i olja. (man behöver inte steka korven om man vill spara lite fett!)
Lyft ner falukorven och ölkorven i den färdiga såsen och låt det bli varmt igen. Avsluta med hackad persilja, även riven pepparrot är gott att strö över.
Här till passar pasta, ris eller potatismos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista