Blomkålsgratinerad köttfärslåda

I Meny vecka 7 2007

ca 6 port

1 blomkålshuvud
400 g blandfärs
1 gul lök
3 msk ströbröd + 1,5-2 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
1 tsk torkad timjan

Äggstanning:
4 dl gräddmjölk
1 dl matyoghurt
3 ägg
salt

Riven ost att strö över.

Skär blomkålen i skivor och förväll de ca 2-3 minuter i saltat vatten. Lyft upp den och spara så länge. Rör ut ströbrödet i mjölken och låt svälla en stund. Skala och finhacka löken och blanda med köttfärsen. Rör ner äggen, timjan och det blötlagda ströbrödet med sin vätska. Blanda ihop till en smidig och lös smet utan att arbeta allt för mycket, salta och peppra.
Bred ut färsen i en smord ugnssäker form och fördela blomkålen över. Rör ihop äggstanningen och häll över blomkålen. Sätt in i 200° förvärmd ugn lite längre ner och grädda i ca 15 minuter. Strö sedan över den rivna osten och fortsätt grädda i ca 10-15 minuter till.

Ett gott bröd med en god bladsallad eller kokt potatis passar bra här.
Vill man ha med sig lådan till en vinterpick nick, så kan man göra lådan i portionsformar tex. mindre folieformar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista