Nötig blåbärskaka med citron- och vaniljsmulor

I Meny vecka 7 2007

250 g blåbär (frysta)
50 g vetemjöl
200 g hasselnötter eller mandlar (fint rivna)
5 ägg (delade i vitor och gulor)
125 g rumsvarmt smör
50 g florsocker
1 tsk vanillinsocker
100 g strösocker

Citron- vaniljsmulor:
30 g kallt smör
50 g vetemjöl
30 g strösocker
1 tsk vanillinsocker
Skal från 1 citron (fint riven)

Gör citronsmulorna först. Fördela smöret i små bitar och nyp ihop det med vetemjöl, strösocker, vanillinsocker och citronskal. Lägg degen i en plastpåse och ställ kallt i ca 1 timma.
Sätt ugnen på 175°.
Smörj en ugnssäker form på ca 20x30 cm väl.
Blanda vetemjölet med de rivna nötterna.
Rör det rumsvarma smöret skummigt med florsocker, vanillinsocker och citronskal.
Tillsätt sedan äggulorna en efter en och rör tills det blir en krämig smet.
Vispa äggvitorna med strösockret tills det liknar en maräng och vänd ner nöt- och mjölblandningen med varsam hand. Det gör man bäst om man vispa ner 1/3 del av marängen och sedan vänder man ner resten av marängen lite varsammare.

Bred ut massan i den smorda formen och strö de frysta blåbären över.
Ta fram smuldegen och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Fördela det över blåbären.
Sätt in formen i ugnen och grädda i ca 40-45 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.
Servera kakan gärna ljummen och överströdd med florsocker.
En klick vaniljsås är förstås inte fel!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista