Linguine med endiver, apelsin och svarta oliver

I Meny vecka 8 2007

Vegetariskt

300 g endiver (gärna röd om det finns)
2 saftapelsiner + 1 blodapelsin
400 g linguine
1 msk rårörsocker
4 msk olivolja
2 msk smör
2 kvistar färsk rosmarin
1½ dl grönsaksbuljong
ev. 1 tsk honung
50 g svarta kalamataoliver (urkärnade)
4 msk kapris
salt och peppar
färsk riven parmesan  eller ännu bättre get- eller fårost
ev. rostade pinjenötter eller pumpafrö

Dela endivern i 4 delar och skär loss lite av rotstocken.
Tvätta apelsinerna och riv av skalet från 1/2. Skär sedan bort skalet och filéea ut fruktköttet från blodapelsinen och 1 saftapelsin. Pressa ut saften från resterande apelsin.
Koka pastan efter anvisningarna på paketet.
Ta fram en belagd panna och bryn endivern i lite smör och olivolja, salta och peppra lätt.
Strö över råsockret och låt det bli lätt karamellig i pannan, se upp det bränner fort.
Släck med apelsinsaften samt grönsaksbuljongen och lägg ner rosmarinkvistarna.
Koka upp, sänk värmen och låt det småputtra (gärna med lock på glänt) i ca 10  minuter. Smaka av med ev. lite honung och avsluta med en klick smör till.
Rör ner apelsinfiléerna, oliverna, kaprisen och nötterna.
Gå över med pepparkvarnen och avsluta med osten.
Servera till pastan eller blanda gärna det hela med pastan.
Strö gärna över en apelsingremolata!!
Blanda 3 msk hackad persilja med 1 riktigt finhackad vitlöksklyfta och ½ -1 msk fin-fintärnad apelsinskal.

Njut pastan som den är med ett glas lätt söt Rieslingvin.

Här passar även kyckling eller knaperstekt makrill att äta till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista