Fingerfood - Fyllda endiverblad

I Meny vecka 8 2007

(4 pers)
1 stor eller 2 mindre endiver
150 g gravad  lax
2 msk hackad dill ev. lite färsk koriander
40 g färsk riven ingefära
1 liten spansk peppar (urkärnad och finthackad)
1 päron
1 limefrukt
ev. 3 cm citrongräs (av den tjocka delen)
1 msk sesamolja + 1-2 msk rapsolja
1-2 msk sweet chilisås (asiatisk)
salt

Skär laxen i mindre tärningar. Hacka dillen och ev. koriandern. Banka till lite på citrongräset och skär det sedan i pyttesmå tärningar. Riv av skalet från den vältvättade limefrukten utan att det vita kommer med, pressa ut saften.
Skala päronet och tärna det fint, droppa genast över lite av limesaften. Blanda nu ihop hacket i en bunke, rör ner den rivna ingefäran, spanska pepparn, lite salt, chilisås och sesamolja + lite rapsolja. Smaka av med mera limesaft och skal. Plocka av bladen från endivern och lägg på en klick av denna pikanta röran. Lite rostade sesamfrö kan vara trevligt att strö över, det förstärker det asiatiska!!
Har man inte endivern till hands, så är det mycket gott att sätta fram krispiga blad från isbergsallad, det är en trevlig sysselsättning för dina gäster eller dig själv!!


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista