Mandarinkyckling

I Meny vecka 8 2007

4 kycklinglår
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1-2 påse saffran
5 dl hönsbuljong
saft av 1 citron
2 lagerblad
4 mandariner
2 msk muscovadosocker (gärna den mörka el. farinsocker)
1 tsk torkad basilika
50 g gula russin (eller aprikoser i bitar)
50 g mandlar (rostade)
olja och smör att steka i
1 tsk maizenamjöl
 
Att servera till:
grekisk yoghurt med mynta och vitlök
13 dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor (fint rivna)
1-2 tsk malen kardemumma + 1 knivspets malen spiskummin
salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till den grekiska yoghurten och spara så länge.
 
Låt russinen mjukna i lite vatten. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Skala morötterna och skär de i skivor.
Tvätta mandarinerna väl i varmt vatten och skala dem.
Ta undan skalet från 2 mandariner och skär dem i riktigt tunna strimlor. Blanda ihop strimlorna med muscovadosockret och basilikan. Låt det stå och dra vätska i ca 10 minuter.
Skär mandarinköttet i grövre bitar och mixa sönder. Sila genom en grovmaskig sil och spara. Salta och peppra kycklinglåren och bryn dem ordentligt runt om i smör- och olja. Flytta över låren till en rymlig gryta. Tillsätt lite mera stekfett i pannan och fräs lök- och vitlökshacket samt morötterna där i, strö över saffran och fräs lite till. Flytta sedan över till kycklinglåren. Lägg ner lagerblad och släck med hönsbuljong, citronsaft och hälften av mandarinsaften.
Lägg på locket, koka upp och sänk sedan värmen. Låt det puttra i ca 15 minuter. Tillsätt sedan mandarinskalet med samt socker och vätska som bildats samt russinen. Puttra vidare i ca 10 -15 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ut resten av mandarinsaften med maizenamjölet och rör ner i grytan. Koka upp och red av spadet. Rosta mandlarna i en torr panna och strö över anrättningen.  
Servera med den förberedda yoghurten till ett gott indiskt Naanbröd eller ris. Tycker man om lite hetta, så smaka gärna av rätten med lite chilipasta. Servera gärna lite extra mandariner med gröna oliver till, uppskurna och
marinerade med lite god olivolja.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista