Linnébuffé

I Meny vecka 9 2007

Strömming att fylla 

Man tager färsk strömming skiöllier honom vähl, skiär up honom  i rygen ifrån naken et styke utföre, o fyller honom med efterföliande fylning. Tag kiötet af några färska strömmingar, ansiovis som är tagen ifrån benen, haka det myket vähl, at det blir som en deg, blanda det up med litet söt grädda, några ägeguler, hakad persillia, litet stöt muskåt bloma, corinter o grand salt, o så myket firvit hvetebröd, at fylningen blir lagum hård. Dena fylning fyllas i rygen på den opskurna strömingen, sedan miöhlas strömmingen o stekes i smör till dess hon är brun o genom stekt då är han rät god, o särdeles at garnera fat mäd. I fylningen skall man o läga et par skedblad skirt smör. O strömmingen vähl gehlas o ränsas.

En god äplebuding 

Tag 30 äplen, skahla og rif dem på rifvegiärn, alt in till kiärnhuset, tag så et ½ skp mandell, skahla honom oh stööt honom vähl. Tag sedan Corinter, skiölg dem vähl i vatten, sedan tag mandeln oh äplärna, blanda det vähl tillsammans. Slå så sööt grädde der uppå, så mycket man tycker, rifvit bröd efter en sembla, slå så såker Corinter oh stödt Canel saften af en Citron, oh smala rispor utaf Citronskahl, tag sedan skirt färskt smör en god dehl, så mycket man tycker, slå det så antingen i et faat, häller tårtpanna, oh sät det i ugnen, rif såker oh Canel ofvan uppå, lät det så stå i ugnen till dess det blir vähl bakat oh brunt öfvan uppå, tag det så ut ur ugnen, så är det gåt oh färdigt oh du kan äta det när du vill, men blås på det ty det är het.

    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista