Matfrågan vecka 16

Vem är författaren?

Köksklockan ringde för sista gången, och Gerlof tog tag i skrivbordets träkant och reste sig. Han kände Sjögren vakna till liv i lederna. Det kändes, och det gjorde ont. Han såg fundersamt på rullstolen som stod vid sängens fotända, men han hade aldrig använt den inomhus och tänkte inte göra det nu. Men käppen tog han i högerhanden och höll den hårt när han började gå mot hallen, där hans ytterrkläder hängde på sina galgar och skorna stod uppradade. Han stannade, stödde sig på käppen och öppnade sedan dörren ut till korridoren. Han gick ut och såg sig om.

Hasande steg hördes i korridoren, och han såg dem komma en efter en: de andra gästerna. Här kom de sakta gående, med hjälp av käppar eller rullatorer. Marsnäshemmets invånare samlades för att äta.

Några av dem hälsade lågmält på varandra, andra såg hela tiden ner i golvet.

Så mycket kunskap som kommer gående här, tänkte Gerlof när han förenade sig med den trötta skocken på väg in i matsalen.

”Då är ni välkomna till Bords!” sa Boel, föreståndaren på avdelninge, som leende stod bland matvagnarna utanför köket.

Alla satte sig försiktigt på sina vanliga platser vid borden.

Så mycket kunskap. Runt Gerlof satt en skomakare, en kyrkovaktmästare och en lantbrukare, med erfarenheter och kunskap som ingen längre frågade efter. Och så han själv, som fortfarande kunde knyta en pålstek med slutna ögon på några sekunder, till ingen nytta.

Rätt svar på förra veckans fråga: Maria Gripe
Vinnare:
Gerd och Kjell Eriksson, Norsjö 
Lars Göran Eriksson, Härnösand
Rose-Marie Tebelius, Floda
Ami Åhlén, Saltsjöbaden

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 25 april.         
Adressen är meny@sr.se   Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista