Karins Valborgsmeny

I Meny vecka 17 2007

Lök tarte tatin

kavlad smördeg, finns i kyldisken
800 g schalottenlök (gärna banan schalotten)
4 msk råsocker
3 dl kraftigt rött vin
3-4 msk rödvinsvinäger
1 msk flytande köttbuljong
1 vaniljstjälk (delad)
1 lagerblad
nymalen svartpeppar
4 kvistar timjan
1 lagerblad
smör

Sätt ugnen på 200˚ C. Skala schalottenlökarna och skär dem i ca 1-2 cm tjocka skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli ljusbrunt. Värm under tiden upp vinet i en annan kastrull. Tag av sockret från värmen, häll i det varma vinet. Nu fräser det till. Ställ tillbaka grytan på plattan, sänk värmen och lägg i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger. Koka tills sockret har smält. Lägg ner löken i kastrullen, täck med timjankvistar och några varv med svartpepparkvarnen. Låt det småkoka tills löken är mjuk. Ta upp lökskivorna, plocka bort timjan, lagerblad och vaniljstången, koka rödvinsspadet tills det blir tjockflytande. Smörj fyra små stekpannor, cirka 13 cm i diameter eller en stor, cirka 26 cm i diameter som tål ugnsvärme. Lägg i löken snyggt. Täck med utkavlad smördeg och gör några små hål med en gaffel. Ställ in pannorna på ett galler, mitt i ugnen och baka dem i 12-15 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt dem vila några minuter. Lossa smördegen från kanterna. Lägg en tallrik över och vänd upp löktårtan på tallriken så att smördegen hamnar i botten. Droppa den tjockflytande rödvinskaramellen över tårtorna. Smula gärna över lite färsk timjan och krydda med några varv på pepparkvarnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista