Bakad fläsksida med knaprig yta med bräserad sommarkål och tysk potatissallad

I Meny vecka 17 2007

Jag bakar fläsksidan i flera timmar i låg ugnsvärme. För att man ska känna den knapriga ytan på fläsket ska man ha en fyrkantig bit på tallriken, inte en skiva. Det vore lika fel som att få en tunn skiva crème brule, då skulle man inte känna det knapriga, goda. Potatissalladen är gjord på de första färskpotatisarna. Den här maten gör att jag känner välbehag ända ner i tårna.

6 port

1 kg lätt rimmat sidfläsk med svålen kvar
4 schalottenlökar, skalade och halverade
timjan
libbsticka
2 lagerblad
1 dl vitt vin
1½ dl vatten
1 tsk stött kummin

Att pensla med:
½ msk honung
1 msk vinäger

Sätt ugnen på 125°. Skölj fläsket under rinnande vatten. Fördela schalottenlökarna, några kvistar timjan och libbsticka, lagerblad, vin och vatten i en ugnsfast form, lägg på fläsket. Strö över kummin och sätt in i ugnen i ca 2½- 3 timmar, ös gärna någon gång. Pröva om fläsket är klart genom att sticka in en stekgaffel, när den släpper lätt är det klart. Låt fläsket kallna under lätt press, gärna över natten. Tag upp fläsket, ta vara på spadet och lökarna. Skär bort svålen och skär ett rutmönster i fettet under svålen. Skär fläsket i portionsbitar. Hetta upp en stekpanna och lägg ner fläskbitarna med den skårade sidan ner. Stek på medelstark värme, inte för varmt, tills det börjar bli knaprigt och det mesta av fettet har smält bort. Lyft stekpannan från värmen och vänd bitarna. Pensla på en blandning av honung och vinäger och strö över lite mer kummin. Stek en liten stund till, akta så det inte bränns. Vänd bitarna igen och se hur gott det ser ut och jag lovar, det smakar ljuvligt!
Värm stekskyn och servera till fläsket, krydda med några varv från svartpepparkvarnen. Tips: Det går fint att baka fläsket på ännu lägre temperatur, 65˚, under hela natten. När man vaknar på morgonen känner man de ljuvliga dofterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".