Bräserad Spetskål

I Meny vecka 17 2007

Den fina spetskålen smakar ännu godare med några matskedar av min smöremulsion. Jag använder den till sommarens alla lättkokta grönsaker och den samlar ihop de ljuvliga smakerna.  På sommaren har jag alltid en burk med smöremulsion i kylskåpet.

1 litet huvud spetskål
salt
3 msk lök- och smöremulsion,
½ tsk stött kummin
1 msk hackad färsk citrontimjan
1 kryddmått socker
salt

Skär spetskålen i stora bitar. Koka i saltat vatten i cirka 4 minuter. Häll över kålen i ett durkslag som du doppar ner i en skål med iskallt vatten. Det gör att kokningen avbryts och att kålen behåller sin fina gröna färg.
Låt kålen rinna av. Häll smöremulsion i grytan, tillsätt kålen och låt den puttra några minuter, krydda med kummin, citrontimjan, salt och socker.


Smöremulsion:
1 gul lök, finhackad
1 dl vatten
½ msk salt
½ msk socker
75 g smör

Koka upp vatten, socker och salt i en liten kastrull, tillsätt den finhackade löken och låt det koka sakta 1- 2 minuter. Ta kastrullen från värmen, rör ner smöret, fortsätt att röra tills smöret har smält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".