Rigatoni med ängssyra, bondbönor och varmrökt lax

I Meny vecka 19 2007

400 g Rigatoni-pasta
300 g bondbönor (gärna frysta)
1 ask sockerärtor eller gärna färska sojabönor
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
100 g ängssyra
1 dl färsk grönmynta (plockad)
30 g pinjenötter (gärna rostade)
7 msk olivolja
30 g parmesanost
smör
nymalen vitpeppar
300 g varmrökt lax
ev. lite gräslök

Koka de frysta bondbönorna 1-2 minuter i saltet vatten. Häll av och spola dem i kallt vatten. Befria bönorna från sitt sega hölje, de är alldeles gröna inuti. Sätt undan så länge. Skala och finhacka löken och skiva vitlöken fint. Skär sockerärtorna i sneda bitar. Ta hälften av ängssyran, hela myntan, hälften av vitlöken, pinjenötterna, 6 msk olivolja, salt, peppar och lägg i matberedare. Kör tills det blivit en pesto, rör slutligen ner parmesanosten. Koka pastan efter anvisningarna. Ta fram en gryta och fräs hackad lök med resten av vitlöken i smör och olivolja, låt det inte ta färg! Tillsätt bondbönorna och sockerärtorna, Häll av pastan och blanda med lök- och bönfräset samt peston och resten av ängssyran. Strö sist över färsk riven parmesan och rejält med nymalen vitpeppar. Toppa med plockad varmrökt lax och gräslök. Vill man ha en krämigare pasta, så kan man med fördel röra ner lite grädde eller mascarponeost samt ½ dl sött dessertvin i bönfräset. Har ni inte ängssyra till hands, så kan man använda ruccola och färsk spenat samt saft och skal från 1 citron.
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".