Matfrågan vecka 20 2007

Vem är författaren?

Mamma och Helmi hade varit med om två krig. Det värsta var maten som tog slut sa Helmi. Och veden. Det bästa var att de inte bodde allra närmast kriget. Mam­morna längtade efter kaffe. De sparade på bönorna. Ett kok blev två. Två kok blev tre. Helmi sa att det var bra att matransoneringen infördes, att de fick matkuponger. För då blev det lika för alla. Så länge prästerna i byn delade ut matpaketen från Amerika gick det bästa till de rika sa hon. Hon kom ihåg att hon fick en burk pulver­tandkräm istället för en burk marmelad och att hennes bröder åt upp den när de kom hem för de var så sugna på något sött.

När Helmi berättade detta sökte sig mammas blick

ut genom fönstret. Långt borta på fasaden på andra si­dan gården fastnade slutligen blicken. Om väggen inte hade stått där hade hennes blick nog fortsatt runt hela Fridhem tänkte jag.

Helmi satt stilla och andades tyst. Askan växte på cigaretten. Det såg ut som att den snart skulle trilla av, men det gjorde den aldrig.

Sedan berättade mamma om hur hon smugit runt det fina huset i byn. Hon kikade in genom fönsterna. Det såg så varmt ut inne hos dem sa hon. Det stod mat och socker på bordet. Barnen hade fina kläder. Det fanns ordentliga sängar och möbler. De hade en spegel. Mat­tor på golven. Väggklocka. Broderade dukar. Leksaker. Där fanns vuxna människor hemma. Det var rent och snyggt, och det fanns mycket plats och många rum. Det stod djur i stallet och de hade både mjölk och grädde. Både koppar och fat. Rykande hett kaffe. Mamma sa att det var då hon hade bestämt sig, när hon blev stor skulle hon flytta till ett annat land. Ett land där det fanns mat och socker på bordet.

Det där söta... man ville ha det där söta sa hon.

Jag vill fortfarande ha en sockerbit till kaffet sa Hel­mi.

Apelsin sa mamma, tänk första gången man fick smaka en apelsin.

Rätt svar på förra veckans fråga: Olle Hedberg

Vinnare:
Lena Samuelsson, Düsseldorf
Margareta Helander, Fränsta
Gun Snitt, Ystad
Mona Jonsson, Stockholm

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 23 maj.         
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.