Juniviner 2007

Radiomanus:

Vi befinner oss alltså i hänryckningens och bufféernas tid, och juni månads inträde är en tämligen tydlig påminnelse om försommarens definitiva inträde. Den första juni innebär också ett inflöde av nya produkter på Systembolagets hyllor, och vi ska höra med vår vinprovare Karsten Thurfjell om han hittat något till vår studentbuffé:

Kan man säga att saven också stigit rejält? För i så fall kan det vara lämpligt att inleda med den absolut mest aparta nyheten, Grythyttan Sparkling Björk 2006, ett mousserande vin som alltså gjorts på sav som tappats från östgötska björkar innan lövsprickningen, och sedan fått jäsa till ett sällsamt vin, med en kryddig doft av ylle och gråpäron, och en mustig smak med smöriga buljongdrag. Jag tyckte det var rätt gott, men åsikterna gick isär hos mina kollegor. Klart är att det inte liknar något annat vin, men det kan bli en kul utmaning att hitta ett passande tilltugg, till denna årstidsspecifika aperitif, Grythyttan Sparkling Björk, som kostar 129 kronor och har nummer 97941.
Det var som rosenbladsvinet som kom förra månaden. Vill man förvirra sina gäster, så är det bland fruktvinerna man ska leta.
Men om går till dagens huvudfåra så måste Systemets inköpare haft en samling bufférätter i tankarna när dom bestämde sitt juniutbud.
Utvecklingen av världens vita viner just nu går en tydlig väg mot bättre allroundegenskaper. Det är lite lustigt - plötsligt tycks marknaden ha sagt ajö till kraftig ekkaraktär. Nu hittar man nästan bara viner med ingen eller ytterst diskreta ektoner, raka naturliga viner i antingen en bred lite mjukare salladsstil, eller citrusfriska fisk- och skaldjursviner med markerad syra.
Och när det serveras en så pass blandad men ändå relativt milt smaksatt buffé, så är just ett vitt vin med avrundad fruktig smak och viss kraft - men utan trätonerna - väldigt tacksamt till kyckling, sallad och plockspett.
Det första jag tänker på är en Verdicchio som återkommer även denna sommar, Le Vele från Moncaro. Distriktet Verdicchio dei Castelli di Jesi ligger i Marche, på östra sidan, ungefär mitt på italienska stöveln, och vi har länge haft några pålitliga långkörare därifrån i budgetläget, viner där man ofta hittar toner av mandel, äpple och en del mineraler. Le Vele höjer sig ett par snäpp, med bra koncentration i frukten och karaktäristisk mandelton, med uppfriskande citrus i slutet, mycket välgjort, elegant och somrigt för 65 kronor. Moncaro Le Vele 2006 har nummer 97864.
Och då faller det sig naturligt att påminna om en annan återkommande Verdicchio, ytterligare en bit upp i kraftskalan, den inte mindre buffévänliga  Casal di Serra Vecchie Vigne, alltså en version av trotjänaren Casal di Serra som gjorts på druvor från gamla vinstockar. Här går mineralprägeln nästan åt det rökiga, och den äppliga frukten förstärks av både en grapefruktbitter skärpa och en frisk mandarinton som ekar länge i eftersmaken. Trogna Menylyssnare har hört mig tjata om det här vinet ett par gången förut, men jag får väl erkänna min svaghet för viner med naturligt kraftiga karaktärsdrag och inget smink. Casal di Serra Vecchie Vigne 2004 pallar tveklöst för ljust grillat kött, trots att det inte varit i närheten av en ekbräda, och det har också några års intressant utveckling framför sig. 116 kronor är priset, och numret är 97776.
Lika personlig i stilen är den spanska druvan Godello, som kommer från Valdeorras i den nordvästspanska provinsen Galicien, fast en bit in i landet, och inte med lika tydligt gröna citrustoner som dom galiciska skaldjursviner som görs ute vid Atlantkusten. Den här Godellon heter Joaquín Rebolledo och är lite mer aromatisk, men har en grapefruktlik stram generositet på tungan och mineraltoner i eftersmaken som känns självklara till sallader och grönsaksrika anrättningar. 89 kronor kostar Joaquín Rebolledo Godello 2006 med nummer 99042.
Vi ska väl ha ett rött buffévin också, och då går jag gärna till vinets vagga - ja just det: Georgien. Detta land med vinvärldens längsta traditioner gjorde Sovjetunionens bästa viner, och det är inte ofta vi sett dom i Sverige, för Ryssland har varit den helt dominerande marknaden. Men efter de senaste årens kontroverser med ryssarna, vänder sig nu Georgiens vinproducenter till andra länder, och Saperavi 2005 är det första vin vi fått hit. Och det börjar bra, med en kryddig god doft i traditionell lite sötfruktig stil, och ganska lätt strukturerad fruktig smak, med trevlig pepprighet i den snyggt ekfatstonade avslutningen. Riktigt charmigt och matvänligt, till dom köttiga och smakrika delarna av buffén. 79 kronor och nummer 97081 för Saperavi 2005 från Telianidalen i Georgien.
Nu är det ju ett ganska ungt garde som trakterar studentbufféerna, och många arrangörer önskar sig nog ett par alkoholfria alternativ. Sedan ett par år är ju alkoholfritt verkligen alkoholfritt, dvs man har gått ner till under 0,5%, så lågt man kan komma med en fruktprodukt, men då får man också kämpa för att ge vinet någon form av vinkaraktär, så det inte bara blir en stramt smakande druvsaft, som dom flesta är. Men även om ett alkoholfritt vin som kaliforniska Sutter Home Fre inte är särskilt imponerande vid en provning, så funkar det bra som måltidsdryck - det gör ju lingondricka också, men en vinflaska är trots allt lite festligare. Sutter Home Fre finns som Premium Red, nr 1930 och Premium White, nummer 1941 och kostar 38 kronor
Men det blir lätt lite för sött, som nya alkoholfria Maison Rosé, 39 kronor och nummer 1987, ett rabarberpräglat läskliknande rosa bubbel från Australien, fyllt av motsägelser, men inte helt fel som alkoholfri välkomstdrink, och det behövs ju som sagt också, eller varför inte som dessertvin till den avslutande rabarberpajen?

Vitt
97864 Moncaro Le Vele 2006, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien 65:-
99042 Joaquín Rebolledo Godello 2006, Valdeorras, Spanien 89:-
97776 Casal di Serra Vecchie Vigne 2004, Verdicchio dei C di J, Italien 116:-

Rött
97081 Saperavi 2005, Teliani, Georgien 79:-


Mousserande
1987 Maison Rosé, Orlando, Australien 39:-

Vitt
1941 Sutter Home Fre Premium White 38:-

Rött
1930 Sutter Home Fre Premium Red 38:-