Struts

Strutsfilé

På Broby Strutsgård mellan Skara och Lidköping har familjen Krantz specialiserat sig på strutsar. Här tar de hand om det mesta från strutsen och gör allt ifrån mat till prydnadssaker. Inne från restaurangen kan man titta på när världens största fågel spatserar omkring samtidigt som man själv blir serverad just strutskött.

 

Strutskött
Marinad:
Tina upp köttet, skär det i 1½ centimeter tjocka skivor och låt köttet ligga i marinaden helst ett dygn innan den ska tillagas. Kryddningen i marinaden sker efter eget tycke, ett tips är pressad färsk vitlök. Valfri olja, soja, 2-3 vitlöksklyftor, grillkrydda, svartpeppar (salt efter behov).


Strutsfilé
Gör marinaden, ta skivorna och vänd dom i mjöl. Salta och peppra för extra smak, stek skivorna i smör. Som regel kan man vända köttet när blodet börjar sippra upp till ytan och när du vänt och det sipprat upp på båda sidor är köttet färdigt. Prova gärna när du steker på en köttbit hur långt den har kommit i stekprocessen (bör vara rosa inuti). Till detta kan man borsta potatis (behålla skalet på), för att sedan skiva i klyftor. Lägg på plåt och häll olja över, krydda med salt och piffí.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista