Den mustiga fyrvaktargrytan är Owe Grandics favorit

Fyrvaktargryta på Högbonden

Med tanke på svårigheten att få maten hit, så måste vi anpassa utbudet efter våra möjligheter. Vi gör god, men ganska enkel mat. Det tycker jag passar på den här platsen, säger Owe Grandics, som tillsammans med sin fru driver vandrarhemmet och restaurangen på ön Högbonden i Höga kusten.

Owes personliga favorit är en mustig fyrvaktargryta med lax, rotfrukter och saffran. Till den serverar han gärna ett grovt filmjölksbröd och en fräsch grönsallad.

(I begynnelsen lagades fyrvaktargrytan av de ingredienser fyrvaktarna lyckades fånga och odla på sin karga ö. Ofta bestod den då av torsk och blåbärsris. Allteftersom fartygen som gick förbi hade med sig nya livsmedel och fyrvaktarfruarna började intressera sig för smaksättning, har receptet utvecklats. Det recept som visas här är anpassat till dagens verklighet på Högbonden, med gäster från när och fjärran. Hemligheten bakom en lyckad fyrvaktargryta är att hitta balansen mellan vin och creme fraiche, avslöjar Owe.)

Recept för 30 hungriga matroser

8 msk smör
2 gula lökar
2 röda lökar
4 purjolökar


Bryn grönsakerna tillsammans med smöret i en stor gryta.

8 vitlöksklyftor
12 tsk tomatpuré
16 dl vatten
12 fiskbuljongtärningar
8 tsk timjan
8 tsk basilika
8 pkt saffran
12 tsk salt

Blanda med grönsakerna.

2 liter torrt vitt vin
8 dl crème fraiche
16 dl grädde


Häll ner i grytan och låt koka upp.

4 kg förvällda rotfrukter efter smak och säsong, gärna någon sockerärt eller annan grön sak för syns skull.

I lämplig tid före servering tillsätts:
3 kg fisk efter tillgång, med fördel lax

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista