Grottbyn

Stenåldersmat i Grottbyn

Degigt och lite grovt. Så smakar det ojästa bröd som Maria Ekman tillagar direkt på en stenplatta. Plattan håller en temperatur på omkring 200 grader och har värmts upp av elden som brinner strax under.
­

Man får akta så att man inte bränner sig när man ska vända på degbitarna, säger Maria men förklarar därefter att hennes händer har vant sig efter att lagat den här typen av bröd nästan varje dag.
Maria Ekman jobbar som museipedagog på Grottbyn, som ligger i hjärtat av Skåne. Här lär hon barn och vuxna om hur det var att leva på stenåldern, då bara matlagningen var nästintill ett heltidsjobb. Förutom det ojästa brödet ska hon göra grönsakssoppa på vitkål och purjolök och honung- och rosmarinkryddat kött som ska tillagas i kokgrop. Till sin hjälp har hon ett trettiotal ivriga nioåringar som har åkt på klassresa till Grottbyn.

Recept på stenåldersmat:

Kött i kokgrop med grönsakssoppa och ojäst bröd

Kokgropen:
Lägg mellanstora stenar i botten av en eldstad och gör upp eld. Låt elden brinna i cirka fem timmar för att värma upp stenarna tillräckligt mycket. Gräv under tiden ett hål i marken, omkring en halvmeter djupt bör räcka. Gräv även loss grästuvor som ska användas till att skydda maten. När stenarna är ordentligt varma, omkring 600 grader, använd en spade för att lägga dem i botten av kokgropen. Lägg köttpaketet ovanpå och därefter ytterligare några varma stenar ovanpå. Täck med grästuvorna och jord så fort som möjligt. Ingen rök ska synas när hålet är igenfyllt. Låt köttet vara i gropen i en timme för varje kilo kött som lagts ner. Gräv därefter upp gropen igen, försiktigt för att inte förstöra köttpaketet

Köttet:
Använd stora köttbitar, exempelvis skinkstek
3-4 msk honung
2-3 nypor rosmarin
eventuellt någon nypa salt
näver
bast

Lägg köttet på en bit näver, det vill säga björkbark. Bred på ett par matskedar honung och krydda med rosmarin och eventuellt salt. Täck köttbitarna med ännu en bit näver och bind ihop till ett paket med hjälp av bast. Svep eventuellt även in i aluminiumfolie för att skydda köttet ytterligare. Lägg ner paketet i kokgropen och låt ligga i en timme per kilo kött. Gräv upp och packa upp paketet. Skär upp köttet i mindre bitar och servera.

Grönsakssoppan:
1 vitkålshuvud
2 purjolökar
3-4 liter vatten
2 buljongtärningar alternativt ett köttben
rosmarin

Skär grönsakerna i små bitar och lägg i vattnet som får koka upp över öppen eld. Smaksätt med rosmarin och buljongtärning alternativt ett köttben. Låt koka i omkring en timme, tills alla grönsaksbitarna är mjuka. Låt svalna och servera i keramikmuggar.

Ojäst bröd:
grahamsmjöl
vatten
honung

Eftersom det inte fanns någon jäst på stenåldern blir brödet mer som kakor och kommer att smaka ganska degigt inuti. Alla ingredienserna ovan blandas till en fast deg. Degen delas sedan upp i små bollar som plattas till och läggs på en varm stenplatta, omkring 200 grader. När brödkakorna har legat på plattan i några minuter och börjar få lite färg är de färdiga. Låt svalna och servera tillsammans med soppan och köttet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista