3-rätters över öppen eld

För scoutpatrullen Urakajpa, från Alnö strax utanför Sundsvall, är matlagningen viktig. När det är dags för hajk packas ryggsäckarna med färska råvaror, gjutjärnspannor och grytor.

Jag bär gärna en tyngre ryggsäck om det innebär att jag får god och bra mat, säger Emma Nordenfjäll.

Maten lagas över öppen eld eftersom ett stormkök helt enkelt är för litet när det ska lagas mat till en hel patrull på tio personer.

Att laga mat över öppen eld är lite annorlunda. Det är ju inte som att reglera värmen på spisen hemma, men man lär sig snabbt, säger Henrik Lindén, en av ledarna för patrullen.

 

Rostad toast med skagenröra

4 portioner

4 skivor bröd
1 burk (360 g) räkor i lake
1 medelstor rödlök
1 dl crème fraiche
½ dl lättmajonnäs
3 msk hackad dill
1 msk riven pepparrot
1 msk pressad citron
½ - 1 krm salt
½ - 1 krm kajennpeppar 

Rosta bröden på galler eller i en stekpanna över elden.
Häll av lagen från räkorna. Skala och finhacka rödlöken. Blanda räkor, lök, crème fraiche, majonnäs, dill, pepparrot och pressad citron. Smaka av med kryddorna. Lägg skagenröran på bröden, garnera med dill.

Urakajpas skogswook

4-6 portioner

400 g kycklingfilé
1 gul lök
1 klyfta vitlök
½ chilifrukt (med fröfästet kvar)
1 påse saffran
2 msk kycklingfond
1 l vatten
250 g blandade grönsaker (tex majs, ärter och paprika)
200 g skalade räkor i lake
360 g surimi i lake
½ dl olivolja att steka i 

Koka ris enligt förpackning. Skär filén i tärningar. Skala och hacka lök, vitlök och chilifrukt. Hetta upp en stor kastrull/ gryta med olivolja. Bryn kycklingbitarna. Lägg i lök, vitlök, chilifrukter och låt fräsa med i några minuter. Blanda sedan ner ris och saffran. Salta och peppra. Rör om ordentligt och låt saffranet blandas ut med alla ingredienser. Häll på fond och vatten. Koka försiktigt med lock i cirka 25 minuter. Blanda ner grönsakerna, räkor, surimi och ris. Låt stå 5 minuter på svag värme. Servera gärna med en yoghurtsås.


Bananpannkaka med kolasås

8 portioner
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 bananer
2 msk smör eller margarin
 

Vispa samman ägg och hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken, salt och socker. Skala och mosa bananerna. Rör i bananmoset i smeten. Smält matfett i en stekpanna. Häll det smälta fettet i smeten. Grädda pannkakorna. Servera med kolasås och kiwi.