Älskade jordgubbar – från drink till dessert

En bok av konditor Elisabeth Johansson

Älskade jordgubbar – från drink till dessert är en kärleksförklaring till vårt vackra nyttiga bär. Konditor Elisabeth Johansson, som jobbat vid tre Nobelfester och vunnit guld- och silvermedaljer med kocklandslaget, bjuder Menys lyssnare på sina jordgubbsfavoriter. Vad sägs om en jordgubbs- och lakristårta till midsommar och en jordgubbssnaps till sillen?
Till kronprinsessan Victorias 30-årsdag den 14 juli serverar ”Bettan” en kunglig engelsk prinsesstårta. Prova själv. 

 

Här är recepten.

Jordgubbsgazpacho med mynta, melon och kardemummakaka

6 glas 

Jordgubbsgazpacho:
1 l jordgubbar
1 melon, gärna galia
eller cantaloup
1-2 msk florsocker
(beroende på sötman
i jordgubbarna)
2-3 msk vatten
1 msk hackad färsk mynta 

Snoppa jordgubbarna, skala och kärna ur melonen och skär den i centimeterstora bitar. Lägg jordgubbarna och hälften av melonbitarna i en mixer med florsocker, vatten och mynta. Mixa till en soppa. Trä på resten av melonbitarna på fyra spett och sätt gärna på några blad mynta och färska jordgubbar. Servera med en bit kardemummakaka till, eller i en djup tallrik med en kula vaniljglass! 

Kardemummakaka:
3 ägg
3 dl socker
100 g smör
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemummakärnor,
stötta i mortel
smör och ströbröd till formen  

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2-2½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och häll i mjölken, rör ner den varma blandningen i äggsmeten. Sikta ner övriga torra ingredienser och blanda till en jämn smet. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan i ca 40-45 minuter. Låt den stå kvar några minuter i formen, stjälp sedan upp den på ett galler eller fat och låt den svalna. Skär upp kakan i bitar.

Jordgubbs- och lakritsglasstårta

12 bitar

Botten:
300 g mandelmassa
3 ägg
2 msk vetemjöl
1 citron, finrivet skal och
2 tsk saft (spar saft från
½ citron till fyllningen)
smör till formen 

Värm ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan fint och lägg den i en bunke. Rör i ett ägg i taget och tillsätt vetemjöl, citronskal och saft. Häll upp smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter, ta därefter ut formen och låt kakan kallna. För att få extra fina kanter på glasstårtan kan man fodra tårtformen med ett konditorplastband eller klippa ut band ur ett plastark. Annars går det även bra utan plastband!

Fyllning:
½ l jordgubbar
½ dl socker
½citron, saft
4 dl grädde
5 äggulor + 2 äggvitor
1 dl florsocker
1 dl matyoghurt
3 msk 0’hoj lakritssås

Snoppa och mixa jordgubbarna med sockret och citronsaften. Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Vispa äggulor och florsocker till ett fluffigt skum. Tillsätt jordgubbspurén. Vispa upp äggvitorna i en bunke för sig. Vänd ner yoghurt, grädde och sist äggvita i äggsmeten. Häll upp en tredjedel av smeten i formen och ringla över lite av lakritssåsen, lägg på ett lager till och ringla över lite mer lakritssås. Lägg på sista lagret och jämna till ytan med en palettkniv. Ringla över lakritssås. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta ut formen och ta bort kanterna och eventuella plastband. Om tårtan stått längre tid i frysen än 5 timmar, ta ut den ca 15 minuter före servering. Garnera med jordgubbsblad och servera med limemarinerade bär, jordgubbar, smultron, smulbär och körsbär.

Marinerade bär till garnering:
Koka 1 dl socker och 1 dl vatten i ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt finrivet limeskal och saft från 1 lime. Låt lagen kallna. Lägg i 1 l blandade bär och låt dem marinera ca 5-10 minuter.

 

Bettans jordgubbssnaps 

35 cl

10 jordgubbar
1 kvist rosmarin
1 citron, skalet
35 cl ren vodka
(vill man ha en kraftigare jordgubbssmak går det bra att använda jordgubbsvodka, t.ex. Explorer Jordgubb) 

Dela jordgubbarna på mitten, tvätta citronen noga och skala den med en potatisskalare så att endast det gula kommer med. Lägg jordgubbarna och citronskalet i en kanna, fyll på med vodka och lägg i rosmarinkvisten. Låt stå i kylen 3 dygn. Sila av och häll upp i en kanna eller en flaska med bred hals. Lägg eventuellt i en ny kvist rosmarin och några jordgubbar. Den här snapsen passar mycket bra som midsommarsnaps!

Jordgubbscharlotte Russe

20 port

Rulltårta: (eller köp två färdiga jordgubbsrulltårtor)
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 

Värm ugnen till 225° . Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner blandningen i äggsmeten. Bre ut smeten i långpannan, sätt in i ugnen och grädda i ca 6 min. strö ut socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan på sockret. Dra bort det översta papperet och lägg det löst över kakan så att den inte torkar. Låt kakan svalna och gör smörkrämen under tiden.

Fyllning:
2 dl jordgubbssylt

Smörkräm:
75 g smör, rumsvarmt
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker luftigt, tillsätt äggulan och vispa till en jämn kräm, bre ut smörkrämen i ett tunt lager på rulltårtsbotten. Bre ett lager jordgubbssylt över och rulla ihop. Plasta in och låt rulltårtan ligga i ca 1 timme i kylen. Skiva upp rulltårtan och fodra insidan av en stor kupolformad skål, rostfri bunke eller salladsskål i plast med plastfilm, täck kupolformens insida med rulltårdsskivorna.

 

Jordgubbsmousse

5 dl grädde
8 gelatinblad
5 äggulor
2 dl socker
2/3 dl vatten
4 dl jordgubbspuré (mixade jordgubbar) 

Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Lägg äggulor, socker och vatten i en rostfri kastrull och värm försiktigt till 85° eller tills det börjar tjockna under kraftig vispning. Ta av kastrullen från plattan och sätt den snabbt i ett iskallt vattenbad, fortsätt vispa till smeten är helt kall. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull (eller försiktigt i mikron) och tillsätt det till äggsmeten. Vänd i jordgubbspurén och till sist den lätt vispade grädden. Häll upp smeten i kupolformen och ställ in den i frysen minst 4 timmar. Ett par timmar, före servering, ställ in formen i kylen så att moussen hinner tina. Garnera gärna med en eller flera rosor, och servera färska jordgubbar till!

Ursprunget till den här kakan kommer från det brittiska kungahuset, där drottning Charlotta lär ha varit väldigt förtjust i godsaker. Hon tyckte mycket om den här desserten och serverade den en gång på en bankett till tsar Alexanders ära, därav namnet Charlotte Russe!