Matfrågan vecka 28 2007

Vem är författaren?

Hon gick genom gatorna. Thailändarna höll på att städa upp efter natten, sopsäckar, sopborstar, spannar med skummande vat­ten. Man skurade och fejade inför en ny kväll, ännu en natt efter natt efter natt. Hela tiden höll hon utkik efter Peter. I tanken ur­skuldade hon sig, förklarade för honom varför hon smitit, skyllde på huvudvärk. Hur skulle hon tacka nej om han ville att de skulle fortsätta att träffas. Utan att han blev ledsen. Eller arg. Men hon såg inte till honom. Vad skulle han säga om hennes hår. Han hade tyckt att hon hade ett vackert hår. Det grät i henne efter håret. I en affär köpte hon några konservburkar. Valde länge. De var väl inte vegetarianer här? Köpte bröd och frukt och begav sig av längs stranden. Plötsligt på väg, fri, nästan glad. Det fläktade mjukt över hennes nakna hals. Laura. Laurence. Hon skrattade till. Pojke nu. Ett nytt liv. ”Det enda som existerar är du, ditt förhållande till andra och till världen. När du inser det medför det antingen stor hopplöshet eller också försvinner all självömkan när du möter det faktum att du och ingen annan bär ansvaret för världen och för dig själv, för vad du tänker och känner och för hur du handlar.”

Hon tänkte att hon måste köpa den där boken, men hon hade inte sett till någon bokhandel.

Den gamla med de förvärkta händerna satt inte utanför sitt skjul. Laura gick runt i området, den leriga vägen, men fann henne inte. Hon slog sig ner utanför, väntade en stund, men till sist var hon tvungen att ställa konservburkarna, brödet och frukten invid in­gångens trasiga draperi. Kvinnan skulle nog inte förstå att maten var från just henne så snabbt som hon tackat nej till teet härom dagen? Hon såg för sig hur någon annan passerade och tog med sig hennes gåva.

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 18 juli.          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".