Matfrågan vecka 27 2007

Vem är författaren?

Hon hade två stora kärl med soppa åt amerikanerna. Den puttrade över låga flammor på gasspisen. Hon hade travar av mörka limpor också.
Hon frågade Gluck om han inte var hemskt ung för att vara i armén. Han medgav att han var det.
Hon frågade Edgar Derby om han inte var hemskt gammal för att vara i armén. Han sade att han var det.
Hon frågade Billy Pilgrim vad han skulle föreställa för något. Billy sade att han inte visste det. Han försökte bara hålla sig varm.
”Alla de verkliga soldaterna är döda”, sade hon. Det var sant. Så kan det gå.
En annan sak som Billy såg medan han var medvetslös i Vermont var det arbete som han och de andra måste utföra i Dresden under månaden innan staden blev förstörd. De tvättade fönster och skurade golv och rengjorde toaletter och ställde burkar i kartonger och klistrade igen pappkartonger i en fabrik som gjorde sirap. Sirapen var berikad med vitaminer och mineraler. Sirapen var för havande kvinnor. Sirapen smakade som tunn honung spetsad med hickoryrök, och alla som arbetade i fabriken slevade i smyg i sig av den dagen igenom. De var inte havande, men de behövde också vitaminer och mineraler. Billy slevade inte i sig sirap under sin första dag på arbetet, men en massa andra amerikaner gjorde det.
Billy slevade i sig den under den andra dagen. Det fanns skedar undangömda över hela fabriken, på taksparrar, i lådor, bakom värmeelement, och så vidare. De hade blivit gömda i hast av sådana som hade slevat i sig sirap, som hade hört någon annan komma. Det var ett brott att sleva i sig.
Under sin andra dag gjorde Billy rent bakom ett värmeelement, och han hittade en sked. Bakom honom stod ett fat med sirap som höll på att svalna. Den ende som kunde se Billy och hans sked var stackars gamle Edgar Derby, som höll på att tvätta ett fönster utifrån. Skeden var en matsked. Billy stack ner den i fatet, vred den runt, runt, så att han fick till en gäggig slickepinne. Han stack den i munnen.
Ett ögonblick förflöt, och så skakade varenda cell i Billys kropp honom med glupsk tacksamhet och uppskattning.
Det hördes försagda knackningar på fabriksfönstret. Derby stod därute och hade sett allt. Han ville också ha lite sirap.
Billy gjorde alltså en slickepinne åt honom. Han öppnade fönstret. Han stack slickepinnen i stackars gamle Derbys gapande mun. Ett ögonblick förflöt, och så brast Derby i gråt. Billy stängde fönstret och gömde den klibbiga skeden. Det var någon som kom. 

Rätt svar på förra veckans fråga: Mark Levengood

Vinnare:
Börge Gustafsson, Skurup
Maria Wikner, Rottneros
Gunnel Nordin, Solna
Anders W Garnow, Österlen

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 11 juli.         
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".