Hallontårta med vaniljkräm

Botten:
3 ägg
3 dl socker
100 g smör
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

smör och ströbröd till formen

Vispa ägg och socker. Smält smöret och rör ner mjölken, blanda med äggsmeten. Sikta i övrigt torra ingredienser och blanda till en jämn smet. Häll upp smeten i en form som rymmer ca 2 liter. Baka av kakan i 175 grader ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar några minuter i formen, stjälp sedan upp den och låt den svalna.

Fyllning:
2 satser vaniljkräm

Rårörda hallon:
250 g hallon
1 dl socker

Garnering:
3 dl grädde
250 g hallon

Montering:
Dela kakan i tre bottnar. Bred först rårörda hallon över en botten och sedan vaniljkräm. Upprepa på nästa botten och lägg ihop tårtan. Vispa grädden och bred ut den över tårtan, garnera med hallon.

Källa: Buffé, Elisabeth Johansson, Prisma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".