Mousse på rökt ål med hyvlad is på gurka och dill

I Meny vecka 29 2007

4 port

Till isen: ta 1½ gurka och ta bort kärnorna och kör i mixer med 2 msk fint hackad dill och 1 dl grönsaks bouillon. Smaka av med salt och peppar och låt stå i frysen i minst 24 timmar.

Till moussen: ta 200 g rensad rökt ål och mosa med en gaffel. Rör i 1 dl crème fraiche och fint skuren gräslök, smaka av med citron saft, salt och peppar. Lägg moussen i cocktail glas. Ta isen och hyvla med osthyvel eller riv på den grova sidan av ett rivjärn, lägg isen på moussen och garnera med ätlig blomma, på PM använder vi kryddtaggetes.  

Vinrekommendationer:
Till ålen: Singerriedel Riesling Smaragd 2001 
(nr 97725) Wachau (Freie Weingärtner Wachau) 149 kr 
 

”Ett lysande exempel på den komplexitet som Österrikisk Riesling kan uppvisa, inte minst med några års mognad så framträder denna och de lätt rökiga mineraltonerna i kombination med den friska syran ger ålen ett fint lyft.”

Tio Pepe Fino (nr 8225) Jerez (Gonzalez Byass) 97 kr

”Sherry är ett av de mest underskattade och missförstådda vinerna. Denna strålande Fino är knastertorr och aptitretande och gör sig väl till både rökta och syrliga smaker. Drick rejält kyld i vanliga vitvinsglas och upptäck en fascinerande dryck.”

Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö

               

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".