Svampduxelle

I Meny vecka 30 2007

1 kg rensad blandad svamp
3 finhackade schalottenlökar
1-2 mk vinäger
2 msk smör
1-2 msk finhackad persilja och lite dragon
1 dl kesella
1 msk crème fraiche 

Finhacka svampen och svettas den i lite smör tills vätskan har ångat bort. Tillsätt den hackade schalottenlöken  och låt den svettas med några minuter. När det blir helt torrt i pannan dvs. när vätskan har helt kokat in tillsätter man vinägern. Rör om ordentligt och låt kallna. Rör sedan ner kesellan och crème fraichen, de hackade örterna samt salt och peppar.Använd duxellen t.ex. på en toast med lite riven ost över, gratinera och servera med knaperstekta kantareller överst samt ev. bacon. Duxellen är även god som fyllning i en fläskkotlett, kycklingbröst eller fisk. Fyll gärna färsbiffar men en klick duxelle eller gratinera spröda kokta palsternackor med duxelle och lite riven ost, supergott!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".