Confiterad Karl- Johansvamp

I Meny vecka 30 2007

1 liter frysta små Karl-Johansvampar

Confitoljan:
3 kryddnejlikor
skal från 1 citron
1 tsk krossad vitpeppar
3 krossade vitlöksklyftor
2 schalottenlökar i skivor
2 lagerblad
1 bunt timjan (gärna olika sorter om det finns)
1 tsk salt + nymalen svartpeppar
ca ½ liter olivolja eller raps och olivolja blandad 

Koka upp oljan tillsammans med alla kryddor. Ta fram svampen och lägg ner den frysta svampen i den heta oljan. Sätt tillbaka på spisen och koka upp, låt småkoka i ca 2-3 minuter. Dra av och häll upp i ett inläggningsglas, förslut genast och ställ svalt. Om man gör så här med frysen svamp speciellt med Karl-Johan så blir den mycket fin i konsistens, den skrumpnar inte och får en jättefin smak av kryddorna. Den går att äta direkt från burken kallt eller så kan man steka svampen och äta den varm. Oljan som blir kvar är otroligt god och smakar förstås härligt Karl –Johansvamp. Samma kan man göra med champinjoner!!
Det går givetvis bra att använda färsk svamp!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".