Matfrågan vecka 31 2007

Vem är författaren?

Matsalen låg på husets framsida. Miss Leaming placerade Cordelia mellan sig själv och Bawn, en placering som inte gav särskilt hopp om angenäm bordskonversation. De övriga i sällskapet satte sig var de behagade. Kontrasterna mellan enkelhet och elegans framträdde även i dukningen. Inget elektriskt ljus förekom, men tre flerarmade ljusstakar var placerade med jämna mellanrum längs bordet. Mellan dem stod det fyra vinkaraffer av tjockt, grönt glas, sådana som Cordelia ofta hade sett på billiga italienska restauranger. Kuvertunderläggen var bara av kork, men knivar och gafflar av antikt silver. I låga skålar stod det blommor, men de var inte vackert arrangerade utan såg ut som om de vore spillror efter en storm i trädgården, avslitna och satta i vatten av ren barmhärtighet.

Måltiden bars in av en italiensk betjänt och hans hustru, som placerade de varma rätterna på värmeställ på ett sidobord. Maten var riklig och doften nästan olidligt aptitretande för Cordelia som först nu insåg hur hungrig hon var. Det bjöds en rågad skål glänsande ris e n kalvgryta med mustig svampsås, ett fat med spenat. Bredvid stod en väldig skinka, en oxstek och en intressant samling sallader och frukter. Var och en serverade sig själv och kom tillbaka till bordet med vilken kombination av varma och kalla rätter han behagade på tallriken. De unga vetenskaparna rågade sina tallrikar, och Cordelia följde deras exempel.

Hon intresserade sig inte så mycket för bordssamtalet, men lade märke till att det huvudsakligen rörde vetenskap och att Bawn visserligen talade mindre än de andra men talade som deras jämlike. Han borde egentligen ha sett löjlig ut i sin ganska trånga smoking, tänkte hon, men märkligt nog verkade han vara den mest obesvärade och den näst starkaste personligheten i rummet.  Cordelia försökte komma underfund med vad det berodde på, men misslyckades. Han åt långsamt, var petigt noga med att maten skulle ligga prydligt på tallriken och log hemlighetsfullt över sitt vin.

Vid andra bordsändan satt sir Ronald och skalade ett äpple och talade med sänkt huvud med sin gäst. Det tunna gröna skalet gled ner över hans långa fingrar och lade sig i ringar på tallriken.

Rätt svar förra veckan: Hjalmar Bergman

Vinnare:
Britt Bodell Broome, Tyresö
Peter Bergengren, Malmö
Ingrid Nestor, Ystad
Erik Kårehagen, Nyköping

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 8 aug.      
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista