Matfrågan vecka 32 2007

Vem är författaren?

Vi handlade en Lundinslimpa från ett av stadens bagerier, den var fortfarande ljummen med små kondensdroppar på  insidan av påsen. Jag lade den mot kinden. Om pappa fått lön köpte vi en bit färdigförpackad prästost som han skar i tjocka skivor och åt upp samma kväll. Räkost på tub var också en lyx, liksom en bit rökt fläsk. Till stapelvarorna hörde Bregott, lättmjölk, sardiner i tomatsås, ravioli och spagettiringar på burk till mig. Kaviar med mycket rom, som jag tyckte var för salt. När jag blev större bad jag om de illgröna, glansiga äpplena som låg i frigolitförpackning.

- Du vet varifrån de kommer va?

- Argentina.

- Du vet väl vad det är för ett land?

- Jo, jag vet. Det är militärdiktatur där. Dagmar H

- Just det. Fascister. Ruskiga jävlar.

Han lade ner frukten i korgen och såg sig omkring, mer rädd att någon skulle höra vårt prat än att de såg vad vi handlade.

Eftersom vi åt hos farmor och farfar köpte vi aldrig falukorv, fiskpinnar eller annat man lagar middagsmat av, men om pappa just fått lön ville han göra köttfärssås med jättemakaroner. Han tyckte att det var hutlöst dyrt med olivolja och till hans sås gick det åt mycket. Det var den enda maträtt han kunde laga och såsen skulle puttra i tre timmar. Det betydde mat sent på kvällen, vi åt upp prästosten under tiden. Pappa var sällan hungrig, ölet fyllde magen, och jag måttade mig med godis.

Pappa tog inte plats i affären med en kundvagn och han frågade aldrig personalen om något saknades. Det vi behövde fanns framme och han ville inte vara till besvär. Även om vi inte handlade mycket tog han gärna tid på sig. Vi gick runt och hade roligt åt mat andra köpte och kunde stå länge och fnittra över de lackröda surströmmingsburkarna, den svarta memmapuddingen av finskt rågmjöl och de vakuumförpackade kroppkakorna som bleka stängdes tre och tre.

När vi passerade kyldisken med landgångar hände det att pappa stannade till och lyfte upp en smörgås med räkor, skinka, ägg och majonnäs i plastemballage. Det så gott ut, tyckte han, men lade aldrig ner något i korgen. Förutom öl och kräftor kostade han sällan på sig det han verkligen ville ha. Han kastade lystna blickar mot revbensspjällen som roterade i det varma ugnsskåpet bakom köttdisken. Att handla över disk var ett slags uppvisning som krävde självförtroende. Han var rädd att säga fel, att kvinnorna med sina vita tygmössor och blå förkläden skulle fråga hur många hekto han villa ha av något han  inte visste vad det vägde. Han ville inte beställa något han inte på förhand kunde räkna ut priset om. Var det för dyrt gick det ju inte att ångra sig.

- Det är ändå ingen mat på dom där revbensspjällen, övertygade han sig.

Vi handlade inte mer än att papperskassen fylldes till hälften. Plastkasse var för folk som saknade stil. De i papper var dessutom idealiska – de rymde ölburkarna utan att göra några avslöjande konturer. Ovanpå dem lade vi den varma limpan.

Rätt svar på förra veckans fråga:
P. D. James

Vinnare:
Solveig Rudström, Sunne
Brita Papini, Göteborg
Catharina Larsson, Uppsala
Göran Wennergren, Göteborg 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 15 augusti         
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista