Veg. Risotto

4 port

4 msk olivolja
5 dl ris (carnaroli ris)
1 schalottenlök
5 dl sparrisbuljong
5 dl vitt vin
1 tsk smör
100 g parmesan

Pietro använder alltid teflonpanna med hög kant och rundad botten. Som alla kockar lagar han helst mat över öppen låga.

Häll olivolja i pannan, hetta upp. Fräs upp finhackad schalottenlök. Mät upp riset, häll i pannan, fräs samman med löken, rör hela tiden, risotton är liksom tomatsåsen sällskapssjuk, använd träslev, riset får inte ta färg, det ska vara blont, gyllenblont. Häll på en grönsaks- eller kycklingfond, låt vätskan stå över riset, reducera, koka samman tills riset blir krämigt. Rör hela tiden, häll på vitt vin. Riset föds i vatten och dör i vin, lyder ett italienskt talesätt. Låt koka i circa tjugo minuter, rör hela tiden. Tillsätt en klick smör och riv i lite parmesan, rör och servera med de marinerade jordgubbarna och lättkokt grön sparris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".