Matfrågan vecka 39 2007

Vem är författaren?

Hon var känd för att ha uppfostrat ett tjogtal barn. Och hon var känd för att vara mycket fattig. Hon levde på kål, bröd och potatis – men hon gjorde också utomordentliga viner.
Mormor Wallons viner var ryktbara i byn, och hon ägnade en stor del av året åt att tillreda dem. Insamlandet av ingredienserna var det första av mysterierna. I början av april brukade hon ge sig i väg med sina korgar och arbeta kring åkrarna och häckarna, och varenda dag det var vackert väder brukade man ända till sommarens slut få se henne någonstans i dalen. Man såg henne komma vaggande hem på kvällen med laddningar av jordiga blommor, tills hon hade hinkar fulla med gullvivor, maskrosor och fläderblommor i vartenda hörn av huset. Fläderblommorna, som låg till tork på hennes köksgolv, var som en fränt luktande matta, ett sönderfallande rimfrosttäcke av grågröna blommor, som snabbt vissnade i sommarens dammiga grav. Senare brukade själva fläderbärens små druvklasar ligga och sjuda i purpurfärgade kar tillsammans med bellis och orkidéer och till och med slingor av nyponbuske.
Vilka årstider jäste inte i mormor Wallons kök, vilka somrar sattes inte i kokning, medan slaka blomhuvuden, hopade runt omkring på golvet, höll sig fast vid sina klibbiga safter - först gullvivornas fräna, kryddade honung, sedan den kopparstinkande maskrosen, den bittra vallmons pust av puder, kattmynta, dödsgrön fläder. Dagars och ett dussintal ängars hopplock, krafs från alléer och häckar - hon bar hem alltsammans till sitt stenlagda kök, sorterade upp gjorde upp eldar och fyllde grytor och kar och satte till socker och jäst. Dessa kar sjöd dagligen i lödder av socker, kronblad virvlade runt i pulserande vatten, medan luften, aromatisk, ångande, balsamerad, destillerade den varma daggen och blomsopporna och kom vinet att rinna nerför de drypande väggarna.
Och inte bara blomhuvuden åkte ner i dessa brygder; den gamla damen använde palsternackor också, potatis, slånbär, vildäpplen, kvitten, ja, vad som helst som hon kunde komma över. Mormor Wallon gjorde vin som en besatt - av precis vad som helst; och hade hon bara fått tillräckligt mycket socker och jäst skulle hon utan tvivel ha kunnat göra dryck av en gammal tändsticksask.

Rätt svar på förra veckans fråga: Bengt Ohlsson


Vinnare:
Eva Johnsson, Kristianstad
Ingmarie Malmström, Ekerö
Yvonne Englund, Huddinge
Petter Bergengren, Malmö 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 3 oktober.        
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista