Bakad fläsksida med knaprig yta

I Meny vecka 40 2007

6 port 

1 kg lätt rimmat sidfläsk med svålen kvar
4 schalottenlökar, skalade och halverade
timjan
libbsticka
2 lagerblad
1 dl vitt vin
1½ dl vatten
1 tsk stött kummin 

Att pensla med:
½ msk honung
1 msk vinäger 

Sätt ugnen på 125°. Skölj fläsket under rinnande vatten. Fördela schalottenlökarna, några kvistar timjan och libbsticka, lagerblad, vin och vatten i en ugnsfast form, lägg på fläsket. Strö över kummin och sätt in i ugnen i ca 2½-3 timmar, ös gärna någon gång. Pröva om fläsket är klart genom att sticka in en gaffel, när den släpper lätt är det klart. Låt fläsket kallna under lätt press, gärna över natten. Tag upp fläsket, ta vara på spadet och lökarna. Skär bort svalen och skär ett rutmönster i fettet under svalen. Skär fläsket i portionsbitar. Hetta upp en stekpanna och lägg ner fläskbitarna med den skårade sidan ner. Stek på medelstark värme, inte för varmt, tills det börjar bli knaprigt och det mesta av fettet har smält bort. Lyft stekpannan från värmen och vänd bitarna. Pensla på en blandning av honung och vinäger och strö över lite mer kummin. Stek en liten stund till, akta så det inte bränns. Vänd bitarna igen och se hur gott det ser ut och jag lovar, det smakar ljuvligt! Värm stekskyn och lökarna och servera till fläsket, krydda med några varv på svartpepparkvarnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista