Paprikas

Paprikor av alla kulörer är allra godast under sommaren. Från Ungern, paprikalandet nummer ett, kommer en paprikas (en gryta) som i sista stund smaksätts med gräddfil och på så vis får en frisk krämighet. När man väl lagar en paprikas kan man lika gärna göra många portioner. Resterna kan frysas in eller sparas i kylskåpet i flera dagar.

8 port

1½ kg kalv- eller lammkött
3 gröna paprikor
3 gula lökar
3 tomater
3-4 msk smör eller baconfett
1 msk paprikapulver
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl vatten
5 dl gräddfil
salt

Skär köttet i småbitar, cirka 1 centimeter tjocka. Strimla paprikorna. Finhacka löken. Skär tomaterna i större bitar. Hetta upp hälften av fettet i en stekpanna. Fräs löken tills den blivit gyllene. Tillsätt paprikapulver och vitlök. Ställ åt sidan. Salta köttbitarna och fräs dem i en gryta tills de fått vacker ljus färg. Lägg i tomatbitar och paprikastrimlor. Tillsätt fräset med lök. Häll på vattnet. Låt sjuda under lock i 1 timme. Tillsätt gräddfil. Smaka av med salt. Låt få ett uppkok. Grytan blir lite grynig, och ska så vara. Servera med kokt potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".