Matfrågan vecka 43 2007

Vem är författaren?

Jag ser ett kök, jag är femton år och familjen äter middag i köket. Golvet är belagt med ljusgröna och mörkgröna vinylplattor i schackmönster. Bakom min rygg finns ett stort fristående Elektroluxkylskåp, och jag måste flytta lite på stolen varje gång en mjölkflaska eller ett paket Tre Ess-margarin ska ut eller in. Familjen sitter runt matbordet; gråmönstrad perstorp, två utdragsskivor som båda är utdragna, basttabletter under varje kuvert. Lysröret i taket är släckt så här vid middagstid och över bordet hänger en höj- och sänkbar lampa vars plåtskärm koncentrerar ljuset. Resten av köket ligger i dunkel; en spis, en diskbänk, ett tredelat fönster över en arbetsbänk, en dörr till skafferiet, en dörr ut till kökstrappan, med en köksklocka ovanför, och en öppning mot serveringsrummet, vars golv också är schackrutigt men med röda och svarta vinylplattor.
Det är den sista gången vi äter middag tillsammans innan familjen löses upp. Jag minns inte vad vi äter till huvudrätt, men jag minns efterrätten. Det är lingon och mjölk, som oftast avslutar höstmiddagarna. Ibland äter vi nyponsoppa eller soppa på gubböron, som är blötlagd torkad frukt, och på födelsedagar kan man få gelépudding gjord på Jellopulver, men det här är en vanlig tisdagskväll i oktober med lingon och mjölk.
Mamma och pappa sitter mitt emot varandra vid bordets kortsidor, mamma närmast kökstrappan och pappa intill spisen och de fyra syskonen längs bordets långsidor. Barnen reser sig och hjälps åt med att duka bort huvudrätten och ställer fram efterrättstallrikar. Jag lyfter ut mjölktillbringaren ur kylskåpet och räcker den till mamma eftersom det är hon som ska börja. Skålen med lingonsylt skickas runt och sedan mjölkkannan. En slev lingon, en skvätt mjölk, en mörkröd syltö i en vit sjö på tallriken och skeden ligger fortfarande orörd när jag kastar en blick på köksklockan. Det blir plötsligt bråttom. Min syster och jag ska iväg till skolteatern som börjar halvåtta, och ingen av oss har kommit ihåg att säga någonting om det, och vi kommer inte att hinna äta klart.
Vi ska bort på teater.

Rätt svar på förra veckans fråga: Doris Lessing


Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 31 oktober.         
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista