Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Enbärsgravad älgfilé med pepparrotscréme, hjortronchutney och västerbottenpotatiskaka

Publicerat onsdag 24 oktober 2007 kl 13.08

Putsa älgfilén. Lägg lite av en 50/50 blandning av salt och socker, samt lite krossad enbär i botten av en djup plåt. Lägg sedan på älgfilén och täck den med blandningen. Häll över ca 1 dl gin till en hel älgfilé. Låt ligga i kyl ca 5 dagar innan servering. Frys in den minst 24 timmar. Skiva sedan den frysta älgfilén riktigt tunt strax innan servering.

Pepparrotscrème:
Vispa crème fraiche hårt. Blanda i riven pepparrot. 

Hjortronchutney:
250 g hjortron
1 röd chili
1½ dl socker

Smält sockret i en panna. Hacka chilin fint och tillsätt den. Tillsätt hjortronen och koka ihop i ca 10 minuter och låt sen svalna. Servera tillsammans med en blandsallad och rårörda lingon, samt timjan för garnering.

Västerbottenpotatiskaka

12 p

2½ kg potatis
400 g västerbottenost
salt
svartpeppar
timjan

Vill du göra en mindre mängd, använd muffinsformar i papper och minska receptet med motsvarande. Skala potatisen. Riv den grovt med hjälp av matberedare. Riv osten grovt. Blanda ihop potatisen med osten och kryddor. Smöra en springform (24 cm) och lägg blandningen i den. Pressa ihop den lite så att den blir kompakt. Kör i ugn, 110º ca 60 minuter, och låt sedan svalna. Strax innan servering, kör i ugn 175º ca 15-20 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".