Matfrågan vecka 44 2007

Vem är författaren?

I begynnelsen fanns ingenting och inte tiden. Fysikerna vill få ordning på kaos, finna demarkationslinjer i intet, en stor smäll, i varje fall någon sorts tidens busshållplats. Människan har behov av hållplatser i intet. Här är en av dem.
Sol. Fågelkvitter. Ljusflimmer i nyutsprucken grönska.
Fönstren i husen är blanka speglar för det måttlösa ljuset. Humlor och getingar surrar. En hund löper skällande genom en trädgård. Och så, förstås, hela det blå Tatra där den högsta toppen nuddar vid molnen. Nu vaknar det gula pensionatet i den branta backen. Värdinnan slamrar med teglasen. Fru Wicz - det är hon - tar frukostbrickan och öppnar dörren till salongen med en stöt av sin breda höft. Solljuset kravlar långsamt fram mot spinetten och slickar fransen på sidenduken som täcker instrumentet.
Zakopanes musiklärarinna spelar inte mer.
Hon driver pensionatsrörelse för gäster som vill andas högluft och klättra i Tatra. Om vintern kommer skidlöparna och om sommaren fotvandrarna. På kvällar och nätter syr hon kläder som säljs i turist affären, folkdräkter, mycket efterfrågade. Det är efterkrigstid. Hon är änka, den vuxne sonen bor hos henne. Nu dukar hon för frukost. Hon tar en överblick. Samovaren är fylld.
Ljuset gnistrar i fönster och i teglas.
Sen kommer den truliga Hanka, tjänsteflickan, med svullna ögonlock. De går tillsammans till marknaden. Fru Wicz klämmer på goralernas ostar. Hon håller upp honung mot ljuset och smakar eftertänksamt på inlagda gurkor. Goralerna, de skägglösa rövarna från gränsmarkerna, byter numera varor mot pengar. Slovakiska tyghandlare från andra sidan bergen har på nytt slagit upp sina stånd. Judarna har sina, de säljer inlagd fisk, brännvin och bröd. Som vanligt finns här zigenare från ingenstans och överallt.
Och numera många krigsinvalider. Fru Wicz banar sig väg genom trängseln och larmet. Hanka följer surmulet efter med korgen. Runt dem svävar den syrliga doften av surkålfräna lukten av läder.

Rätt svar på förra veckans fråga: Helena Henschen

Vinnare:
Lollo Wige, Västerås
Ingegerd Wibaeus, Stockholm
Lena Bellander, Visby
Anna-Karin Melin, Näsåker


Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 7 november.      
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".